Nieuws

Inkomen land- en tuinbouw sterk gedaald

Het gemiddelde inkomen uit bedrijf voor de land- en tuinbouwbedrijven in 2018 wordt geraamd op ongeveer 42.000 euro per onbetaalde arbeidsjaareenheid. Dat is een daling van bijna 30.000 euro ten opzichte van 2017.

Daarnaast komt het inkomen lager uit dan het meerjarig gemiddeld inkomen van 51.000 euro over de periode 2013-2017. Dit blijkt uit cijfers van Wageningen Economic Research en het CBS.

Hardste klappen

De hardste klappen vallen op zeugenbedrijven waar het inkomen in 2018 diep in het rood belandt. Door de droge en warme zomer van 2018 zullen de inkomensverschillen tussen individuele ondernemers groter zijn dan normaal.

Prijsdalingen

Varkenshouders worden geconfronteerd met fors lagere prijzen van biggen en vleesvarkens waardoor hun inkomen in het rood belandt. Melkveehouders zien hun inkomen meer dan halveren door een combinatie van hogere kosten van veevoer en lagere zuivelopbrengsten.

Melkveehouders

Na een historisch goed 2017 daalt het gemiddelde inkomen van melkveehouders met 34.000 euro tot 30.000 euro. De oorzaak ligt vooral in extra betaalde kosten voor aangekocht veevoer van ruim 20.000 euro als gevolg van de droogte.

Ook de zuivelopbrengsten dalen met 1,5%. Weliswaar stijgt de melkproductie per koe met 3%, echter hier staat een daling van de melkprijs (-5,5%) tegenover. Het inkomen van melkveebedrijven op de zandgronden daalt sterker door de droogte dan van bedrijven in het veenweidegebied en op de kleigronden.

Varkenshouderij

Na twee goede jaren belandt de varkenshouderij in 2018 in het dal van de varkenscyclus. Het inkomen daalt sterk met 167.000 euro tot -/- 29.000 euro negatief. Het laagste niveau sinds 2007. Oorzaken zijn de ongunstige prijsontwikkelingen van biggen (-30%), vleesvarkens (-12%) en voer (+6%) en gestegen mestkosten.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.