Nieuws

‘Boeren hebben moeilijke positie’

Het Nationaal Economisch Landbouwcongres belichtte de economische ontwikkeling in de afgelopen jaren en de weg naar duurzame groei in de landbouwsector in relatie tot het verdienmodel van boeren. Duidelijk is dat het agrarisch inkomen dit jaar gedaald is en dat de productie sterk is beïnvloed door de droge zomer en de toegenomen kosten. “Boeren bevinden zich in een moeilijke positie”, stelt econoom Jaap van Duijn.

De opbrengstprijzen van voedsel stijgen al jaren veel minder dan het algemene prijspeil, constateert Van Duijn. “Boeren kunnen dit niet beïnvloeden en zijn daardoor traditioneel ‘hoeveelheid aanpasser’. Hierdoor is overproductie ontstaan.” Als liberaal econoom vindt Van Duijn dat landbouw door de overheid gereguleerd moet worden om voedselvoorziening te waarborgen en een beter bestaan voor boeren te realiseren.

Specialisatie

Cor Pierik van het CBS stelde dat het aantal boeren in Nederland snel slinkt. Een trend die al langer aan de gang is, is dat het aantal middelgrote bedrijven afneemt. Schaalvergroting, zou je kunnen zeggen,is niet de enige oplossing om te overleven: “De boeren van de toekomst zijn niet per se de grootste, maar eerder de gespecialiseerde bedrijven.”

Inkomen

Linda de Bie van Wageningen Economic Research gaf aan dat het inkomen in alle sectoren daalt. De droogte had in alle sectoren een groot effect. “Grote bedrijven leveren betere prestaties door efficiënter te werken. Duurzame bedrijven hadden een beter resultaat. Naar de toekomst toe zouden bedrijven meer moeten samenwerken en vernieuwen”, aldus De Bie. “Boeren moeten daarbij vaste koers houden en doen wat bij hen past. Omgaan met toenemende schommelingen in de markt bepaalt verder het succes van de agrarische ondernemer.”

Meer over het Nationaal Economisch Landbouwcongres leest u in De Molenaar nr. 1, die op 4 januari 2019 verschijnt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.