Nieuws
Boeren bundelen krachten in Team Agro NL

Voederveiligheidsschema’s Ovocom, GMP+ International, AIC en QS bundelden een jaar geleden hun krachten om een tijdelijke wederzijdse uitwisselbaarheid te tekenen met Oqualim. Deze uitwisselbaarheid is sinds 1 januari 2019 uitgebreid.

Het afgelopen jaar zijn er stappen gezet in de richting van een meer volledige uitwisselbaarheid. Sinds 1 januari 2019 is de uitwisselbaarheid uitgebreid naar de activiteiten distributie en handel in diervoeders.

Veranderingen

De scope van de uitwisselbaarheid is uitgebreid. Voortaan mogen ook RCNA-gecertificeerde handelaars en distributeurs van diervoeders (voedermiddelen, voormengsels, mengvoeders en toevoegingsmiddelen) leveren aan FCA, AIC, QS of GMP+ International-bedrijven.

Audit

De uitwisselbaarheid met FCA en QS is enkel geldig met RCNA-bedrijven die ook gecertificeerd zijn voor de scope ‘onaangekondigde audit’. Dat betekent dat deze bedrijven minstens één keer per certificatiecyclus gecontroleerd worden via een onaangekondigde audit. 

Ggo-vrij

Voortaan biedt de uitwisselbaarheid ook toegang tot technische standaarden beheerd door Oqualim, zoals STNO. STNO is een protocol voor de certificatie van ggo-vrije diervoeders (<0,9%). Dit betekent dat deze technische module vanaf nu ook certificeerbaar is in combinatie met de standaarden waarmee er uitwisselbaarheid is. Hiervoor heeft Oqualim specifieke richtlijnen uitgeschreven.

Toekomst

De schemabeheerders gaan nu met Oqualim rond de tafel zitten om te werken aan een harmonisatie van het aankoopprotocol voor kleine hoeveelheden goederen. De bedoeling is om in het eerste kwartaal van 2019 een overeenkomst te behalen op dat vlak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.