Nieuws

CZAV ziet omzet stijgen

Door overnames en autonome groei is de omzet van CZAV vorig jaar met 11% gegroeid naar 429 miljoen euro. Dat schrijft de coöperatie in het jaarverslag 2017-2018.

Er was in 2018 substantiële groei in omzet en marktaandeel in alle productgroepen. Het resultaat over boekjaar 2017/2018 bedraagt ruim 2,5 miljoen euro na belasting. Dat is boven begroting maar lager dan vorig jaar toen het resultaat op 3,5 miljoen euro lag.

De belangrijkste redenen voor het lagere financiële resultaat waren voorzien en zijn onder andere eenmalige aanloopkosten van nieuwe activiteiten op het gebied van logistiek en uitbreiding van het netwerk in Nederland en Vlaanderen (Pauwels Turnhout, Agriant Emmen en Agrea Panningen).

Droogte

Alhoewel de langdurige droogte een flinke  impact had op de bedrijfsvoering bij CZAV (maar ook bij de leden), waren de resultaten op de kernactiviteiten vergelijkbaar met vorig boekjaar. Hierdoor kon er aan leden een nakorting van 1,3 miljoen euro worden uitgekeerd. De uitbetalingsprijs voor de granen was hoger dan vorig jaar.

Overnames

CZAV investeerde in boekjaar 2017/2018 15,4 miljoen euro in uitbreiding van haar kern- en nevenactiviteiten. CZAV nam op 7 februari 2018 de akkerbouwactiviteiten van ForFarmers in Noord-en Oost-Nederland over. Onder de nieuwe naam Agriant werd een bedrijf opgericht, met als hoofdvestiging Emmen. Van hieruit worden inmiddels ruim 400 telers voorzien van teeltkennis en producten. Ook verzorgt Agriant de inname van granen.

Agrea

In 2018 verwierf CZAV het meerderheidsbelang (62%) in Agrea (Panningen) door overname van aandelen van twee andere aandeelhouders. Agrea zal als zelfstandig bedrijf verder gaan, met intensieve ondersteuning op gebied van kennis en inkoop door CZAV. Agrea is actief in Limburg en Oost-Brabant. Ook nam CZAV de hoofdvestiging in Panningen over van Voergroep Zuid.

Investeringen 2019

De investeringen in ondersteuning van de kernactiviteiten (logistiek en uitbreiding netwerk) en retail (Agrimarkt, AgriSneltank en AgriSnellaad) in boekjaar 2017/2018 waren substantieel. Naar verwachting zullen de investeringen in 2019 ook omvangrijk zijn door uitbreiding en modernisatie van het distributiecentrum en graanopslagen in Dinteloord en Axel. Aan de andere kant zullen ook desinvesteringen plaatsvinden door het afstoten van regionale voormalige afhaalvestigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.