Nieuws

Kabinet steunt jonge boeren met garantieregeling

Het kabinet heeft in totaal 75 miljoen euro uitgetrokken om jonge boeren die een agrarisch bedrijf willen starten of overnemen met een garantieregeling financieel te steunen. Landbouwminister Carola Schouten heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer geschreven.

De landbouwminister sprak woensdag in Apeldoorn tijdens de negende editie van het Agrifirm Jongerencongres over haar nieuwe landbouwvisie en lichtte voor zo’n 1100 jonge boeren de garantieregeling verder toe. “Wij staan garant voor het bedrag dat geleend wordt door jonge boeren. Ik wil zoveel mogelijk jonge boeren helpen voor een lange periode.”

Duurzame bedrijfsvoering

Om voor de garantstelling in aanmerking te komen moet het wel om duurzame bedrijfsvoering gaan. “De investeringen die je wilt gaan doen moeten daaraan bijdragen. Je moet met een goed plan komen en financiers vinden”, aldus Schouten.

Drempelverlagend

De garantieregeling werkt drempelverlagend voor financiers omdat het Rijk garant staat. 11 miljoen euro van dit bedrag wordt – op verzoek van de boeren zelf – bestemd voor het opzetten van een opleiding- en coachingstraject bij het proces van overname.

Vraagstukken

“Veel jonge mensen die graag een boerenbedrijf willen beginnen of overnemen staan voor grote beslissingen. Naast de vraag ‘kan ik dit opbrengen en een redelijk pensioen voor mijn ouders  betalen’ ligt ook de vraag over de nodige investeringen om een bedrijf klaar te maken voor de toekomst op tafel. Dat zijn besluiten die niet lichtvaardig genomen worden. Het kabinet wil mensen bijstaan in het maken van de voor hen juiste keuzes en daarbij tegelijkertijd bijdragen aan innovatie en aan duurzame bedrijfsvoering”, aldus de minister.

Totstandkoming

De Garantieregeling VVK, die in nauw overleg met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en andere betrokken partijen zoals banken tot stand is gekomen, is nieuw en aanvullend op bestaande regelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.