Nieuws

Voederconversie vleeskuikenvoer onder 1,0

Klanten van ForFarmers die voeren met vleeskuikenconcept Apollo, hebben volgens het bedrijf de afgelopen periode scherpe voederconversies behaald. Daarbij is de grens onder de 1,0 meermaals doorbroken.

De twee best presterende koppels, afgesloten in december 2018, toonden een gecorrigeerde voederconversie (1500 gram) van respectievelijk 0,911 en 0,983.

Conversie

“Tot voor kort leek een voederconversie onder 1,0 bijna onmogelijk. Klanten zijn goed te spreken over de lage voederconversie en het droge strooisel met ons vernieuwde vleeskuikenvoer Apollo”, vertelt Rinze Exterkate, productmanager vleespluimvee bij ForFarmers.

Efficiëntie

De Nederlandse pluimveesector laat een steeds lagere voederconversie zien. De sector toont daarmee dat het in staat is steeds efficiënter en duurzamer vlees te produceren. “Immers, met lagere voederconversies is minder voer nodig, en daarmee worden in totaal minder grondstoffen gebruikt”, vervolgt Exterkate. “Als we ons daarnaast realiseren dat veel grondstoffen van pluimveevoeders niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, dragen we hiermee bij aan de circulaire landbouw.”

Toekomst

Het toewerken naar deze structureel lagere voederconversies past binnen de missie van ForFarmers waarin zij zich inzet voor de continuïteit van het boerenbedrijf en een verdere verduurzaming van de agrarische sector. Exterkate: “We zijn er trots op samen met onze klanten bij te kunnen dragen aan de productie van efficiënt en gezond pluimveevlees. In 2019 zullen wij hier nog meer nadruk op leggen.”

Nieuw kengetal

ForFarmers introduceerde in 2018 een nieuw kengetal, VC 2300, als alternatief voor de VC 1500. Deze waarde voor voederconversie heeft een slachtgewicht van 2300 gram als uitgangspunt, wat beter aansluit bij de huidige slachtgewichten van vleeskuikens. Daarnaast blijkt uit praktijkgegevens dat een correctie van 2 punten per 100 gram beter is (in tegenstelling tot 4 punten per 100 gram bij de VC 1500). De gecorrigeerde VC 2300 leidt zo tot een meer realistische voederconversie en is een betere maatstaf om koppels, stallen of voeders onderling te beoordelen of te vergelijken.

Resultaten

Bron: ForFarmers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.