Nieuws

ABN Amro: Mondiale vraag naar soja stijgt

De mondiale vraag naar soja vanuit de diervoederindustrie stijgt vanwege de groeiende veestapel. ABN Amro verwacht niet dat de toenemende vraag een prijsopdrijvend effect heeft, omdat de beschikbaarheid van soja geen beperking is. Dit is mede het gevolg van de ‘bumper crop’ die momenteel in Brazilië wordt geoogst.

VS en China

De resultaten van de handelsbesprekingen tussen de VS en China houden de gemoederen bezig in veel grondstofmarkten, aldus Casper Burgering, senior econoom bij ABN Amro. De belofte van China om meer agrarische grondstoffen, energie- en industriële producten af te nemen van de VS was een eerste positief signaal. “Maar de volatiliteit in het optimisme is hoog”, zo stelt Burgering in de vandaag verschenen ABN Amro Grondstffen Insights, gemaakt door het ABN Amro Economisch Bureau.

Voor de agrarische grondstofmarkten is vooral de trend in de Amerikaanse export van mais en sojabonen richting China een belangrijke indicator. “De stemming op de sojamarkt verbeterde sterk op het Chinese gebaar van goodwill gedurende de handelsbesprekingen tussen de VS en China, waarbij Chinese importeurs orders plaatsten voor sojabonen uit de VS. De prijs van sojabonen is mede daardoor gestegen sinds de start van 2019.” Op de cacaoprijs na, lieten de prijzen van de andere agrarische grondstoffen ook een stijging zien sinds het begin van 2019.

China heeft een groot aandeel in de consumptie van agrarische grondstoffen en is voor levering sterk afhankelijk van de internationale markt (waaronder de VS). De toezeggingen van China om meer agrarische grondstoffen uit de VS te kopen, zijn positief, maar de bewijsvoering voor een toename van deze inkoopactiviteit ontbreekt nog steeds. Dat komt mede doordat recentere cijfers nog ontbreken vanwege de ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid. “In ieder geval is duidelijk dat de uitkomsten van de handelsbesprekingen de stemming in de granenmarkt de komende tijd gaan bepalen”, aldus Burgering.

Productie

De volatiliteit in de prijs van sojabonen is relatief laag. ABN Amro verwacht dat de prijsbeweging zal toenemen, zodra meer bekend is over het resultaat van de handelsbesprekingen. Maar ook meer fundamentele trends hebben invloed op de prijs van sojabonen. Vooral het aanbod van sojabonen heeft een veel bepalend karakter komend jaar.

De productie van sojabonen zal komend seizoen goed blijven, met name in Brazilië, stelt de bank. Daar heeft de oogst te maken met een zogenoemde ‘bumper crop’, waarbij de oogst uitzonderlijk hoog zal zijn. Daarbij komt dat de VS ook een goede oogst van sojabonen kent en bovendien te maken heeft met een lagere export. “Door positieve berichten rondom de VS-China onderhandelingen is de prijs in de VS gestegen. De combinatie van deze effecten zorgt ervoor dat handelsstromen veranderen”, stelt de senior econoom vast. Mexico is een grote afnemer van sojabonen uit de VS. Zodra de prijs van sojabonen in de VS verder stijgt en de prijs in Brazilië daalt, zal Mexico een handelsrelatie met Brazilië prefereren.

“Al-met-al blijft de beschikbaarheid van sojabonen goed en nemen de voorraden sterk toe in 2019.” De grootste exporteurs van sojabonen blijven de VS (met een aandeel van 34 procent in de totale export) en Brazilië (met een aandeel van 33 procent). Deze twee markten blijven de internationale handel domineren. Maar Argentinië is een goede derde (met een aandeel van 15%) en het exportpotentieel van Argentinië blijft goed in 2019.

Prijsdruk

ABN Amro verwacht druk op de prijzen van sojabonen in 2019. “Op korte termijn kan de prijs stijgen op het moment dat positieve resultaten uit de handelsbesprekingen tussen de VS en China naar buiten komen. Het lange termijn beeld is echter anders”, waarschuwt Burgering. “Het mondiale soja-aanbod neemt toe met 8 procent, volgens de International Grains Council, vooral dankzij de zeer goede oogst in Brazilië.”

De vraag zal komend seizoen met 3,5 procent stijgen, verwacht ABN Amro. “Waarbij vooral het verbruik voor diervoeding sterk toeneemt. Per saldo leidt dit tot een overaanbod van 3,1 procent van de totale consumptie. Het langetermijnperspectief voor de vraag naar sojabonen blijft echter gunstig. Met name de veevoederindustrie zal een groter beroep blijven doen op sojabonen, vanwege de verwachte verdere stijging van de veestapel wereldwijd.”

Olie

De hogere olieprijs, zorgen over de weersomstandigheden in Brazilië en India en een sterkere Braziliaanse real resulteerde in een toename van de suikerprijs van 10 procent sinds 1 januari. Brazilië heeft een groot aandeel in de productie van veel grondstoffen, zoals sojabonen, suiker en koffie. De invloed van de trend in de Braziliaanse real op de prijzen van deze grondstoffen is daarmee groot. Door de sterkere real sinds 1 januari worden de grondstoffen voor Braziliaanse handelaren minder waardevol en dat geeft de handelaren een prikkel om minder te verkopen op internationale markten in afwachting van hogere prijzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.