Nieuws

Agrofoodpluim voor pluimveebedrijf Kakelhoeve

Pluimveehouders Peter van der Heijden en Peter van Agt uit Oirschot hebben uit handen van landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings de Agrofoodpluim ontvangen. Ze krijgen deze erkenning voor hun werkwijze. Pluimveeveebedrijf De Kakelhoeve is energieneutraal, maakt zelf voer en biedt kippen ook een uitloop in de winter.

Voer

Op het pluimveebedrijf wordt het voer zelf gemengd. Het voer bestaat voor circa 30% uit voer van een fabrikant, aangevuld met maïs, tarwe, soja, maiskolf-mix, kalksteen of eierschalen. De ondernemers proberen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal in te kopen. Met soja lukt dat nog niet, en dus kijken ze naar andere eiwitbronnen, zoals restproducten uit de levensmiddelenindustrie of levende larven.

De ondernemers investeren in duurzaamheid. Op een aantal daken liggen zonnepanelen. Die voorzien het hele bedrijf en woonhuis van stroom. Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Agrarische ontwikkeling bij de provincie Noord-Brabant, beloont de Kakelhoeve met de Agrofoodpluim. “De sector staat voor grote uitdagingen, en elke ondernemer kijkt naar zijn individuele situatie. De Kakelhoeve heeft in veel opzichten een manier gevonden om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Ze gaan goed om met hun dieren, energie, mest en de omgeving. Daarnaast zoeken ze ook nog eens actief de verbinding met de consument. Dat biedt perspectief”, aldus Spierings.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.