Nieuws

ABN Amro verwacht hogere maisprijs in 2019

mais

De prijs van mais is dit jaar met 2 procent gestegen, mede dankzij optimisme over de vraag naar mais. De prijs is echter relatief laag. De vraag naar mais vanuit de levensmiddelen- en diervoederindustrie blijft dan ook robuust, aldus het Economisch Bureau van ABN Amro in de onlangs verschenen Agrigrondstoffen Insights. In de loop van 2019 verwacht de bank een stijgende maisprijs.

Vooral de vraag naar mais vanuit de diervoederindustrie zal sterk groeien in 2019, met name in China, Oekraïne en de VS, aldus senior econoom Casper Burgering. De groei van industrieel verbruik zet eveneens door. “De vraag vanuit de ethanolindustrie blijft goed, ondanks de aanhoudende druk op de marges van producenten van ethanol. De Amerikaanse export van ethanol is tot en met oktober 2018 al met 30 procent op jaarbasis gestegen.”

Import

De importbehoefte van mais in Europa, Mexico en delen van Azië blijft ook in 2019 hoog en de International Grains Council (IGC) verwacht nieuwe record in de totale geïmporteerde hoeveelheden mais. De VS hebben een aandeel van 35 procent in de totale export van mais, gevolgd door China met een aandeel van 20 procent. “De sterkste groei in de export van mais verwachten we echter in Oekraïne. Hoewel dit land nog een relatief kleine speler is in de internationale maishandel – met een exportaandeel van 3 procent – is het aantal verschepingen van mais in de laatste tien jaar verdrievoudigd.” De verwachting is dat de groei van de export vanuit de Oekraïne aanhoudt vanwege de structurele jaarlijkse overschotten en de sterke expansie van de infrastructuur in havens.

Productie

De International Grains Council (IGC) verwacht dat de mondiale productie in het seizoen 2018/’19 zal stijgen met 2,5 procent ten opzichte van vorig seizoen, terwijl de totale vraag toeneemt met 3,7 procent. Per saldo krijgt de maismarkt te maken met een tekort van 3,1 procent van de totale consumptie. Dit leidt ertoe dat op de voorraden zal worden ingeteerd en die bereiken daarmee hun laagste niveau in vijf jaar. Hier gaat een prijsopdrijvend effect uit en ABN Amro verwacht een hogere maisprijs in 2019.

Tarwe

De prijs van tarwe steeg in de eerste paar weken van dit jaar doordat de vraag sterk bleef. Na vijf jaren van overaanbod zal de balans in de tarwemarkt komend seizoen een tekort opleveren. Het tarwe-areaal neemt af en de opbrengsten dalen, waardoor de productie krimpt, aldus de verwachting van ABN Amro. In Europa, India en Rusland daalt de productie van tarwe in het seizoen 2018/19 op jaarbasis, terwijl de productie in China en de VS licht toeneemt.De groei van de vraag naar tarwe voor levensmiddelen stijgt mondiaal verder (met name in Azië), terwijl de vraag naar tarwe voor diervoeding juist daalt. “Per saldo blijft de totale vraag naar tarwe stabiel komend seizoen”, aldus Burgering.

De markt voor tarwe staat onder invloed van de handelsbesprekingen tussen de VS en China. China heeft nog steeds een importtarief van 25 procent opgenomen voor tarwe uit de VS. Het sentiment in de tarwemarkt zal sterk verbeteren, zodra deze drempel wordt weggenomen.

Dollar

ABN Amro verwacht dat aan het einde van het vierde kwartaal van 2019 een verzwakking van de dollar ten opzichte van het huidige niveau. De dollar komt aan het eind van het jaar volgens de bank uit op 1,25 euro, ten opzichte van 1,14 nu. “Dat zorgt ervoor dat de competitiviteit van Amerikaans tarwe verbetert.” In dit scenario – samen met de daling van de mondiale output bij gelijkblijvende vraag – gaat de prijs van tarwe in 2019 verder stijgen, voorspelt het Economisch Bureau van ABN Amro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.