Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

In analyses van biologische graskuilen is gebleken dat het VEM-gehalte varieert tussen de 600 tot 950 VEM. Volgens kenniscoördinator ruwvoerteelt Leo Tjoonk van Agrifirm valt er daardoor nog veel te winnen als het gaat om de benutting van eigen ruwvoer.

Variatie

“Van 200 tot 230 gram ruw eiwit en een VEM-gehalte van 600 tot 950 VEM. Dat is de variatie in de analyses van biologische graskuilen. Er is dus nog enorm veel te halen als het gaat om ruwvoerkwaliteit en daarmee de benutting van eigen ruwvoer”, stelt Leo Tjoonk op de website van Agrifirm.

Schommelingen

Afgelopen jaar schommelde het verse gras tussen 700 en 1.050 VEM en het ruw eiwit was meestal 150 gram of hoger, zo laten de cijfers van de biologische grasmonitor op Aeres Dronten zien.

Bron: Agrifirm

Toch zijn er dit jaar veel graskuilen met een VEM onder de 700 en een ruw eiwit onder de 150 gram. “Dat betekent dat hier nog enorm veel te halen valt. Met name op het gebied van het klaverbestand, maaimoment en bemesting liggen nog enorme kansen voor de biologisch ruwvoerteler”, aldus Tjoonk.

Bron: Agrifirm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.