Nieuws

Meer landbouwproducten aangevoerd

Nederland heeft in 2017 voor het eerst meer dan 600 miljard kilo brutogewicht aan goederen aangevoerd gekregen. Aan landbouw- en voedingsproducten, levende dieren en veevoeder werd ruim 9% meer gewicht aangevoerd. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Ten opzichte van 2016 groeide de aanvoer van goederen met 2%. Daarmee kwam het goederengewicht dat Nederland wordt binnengebracht voor het eerst boven het niveau van voor de economische crisis van 2009.

Doorvoer

Ongeveer de helft van deze aangevoerde goederen werd doorgevoerd of wederuitgevoerd. Goederen die worden doorgevoerd blijven in buitenlandse handen, maar worden overgeslagen tussen vervoermiddelen binnen Nederland of (tijdelijk) opgeslagen in Nederland. Bij wederuitvoer worden goederen tijdelijk Nederlands eigendom en wordt er vaak nog een minimale bewerking gedaan voordat ze weer worden uitgevoerd. De wederuitvoer is onderdeel van de in- en uitvoer, de doorvoer niet.

Bron: CBS

Uitvoer

Naast de wederuitvoer en doorvoer ging 226 miljard kilo aan Nederlands product de grens over. In totaal ging 545 miljard kilo aan goederen naar het buitenland, nagenoeg evenveel als in 2016.

Gewicht

De aanvoer van goederen naar Nederland is in gewicht gemeten met 3% gestegen tussen 2007 en 2017. Dat de aanvoer relatief licht gestegen is in deze periode komt mede door de economische crisis. In 2009 daalde de goederenaanvoer in één jaar met 12%. Ten opzichte van 2007 werden in 2017 minder ruwe mineralen, ertsen en metalen aangevoerd en meer fossiele brandstoffen. De afvoer van goederen uit Nederland steeg 11% in gewicht tussen 2007 en 2017.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.