Nieuws

‘Klimaatbestendigheid biedt kansen’

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat aanpassingen aan de gevolgen van weerextremen en klimaatveranderingen nodig zijn. “Klimaatadaptatie biedt kansen”, hield de minister de deelnemers aan het World Economic Forum in Davos voor.

Kansen

Van Nieuwenhuizen: “Klimaatbestendigheid biedt kansen. Dat is wat ik hier namens de Global Commission on Adaptation overbreng. In Nederland hebben we onlangs met alle overheden 600 miljoen euro vrijgemaakt voor maatregelen om ons te blijven wapenen tegen hoogwater, extreem weer en periodes van droogte. Dit soort afspraken tussen overheden onderling, maar ook met bedrijven zorgt ervoor dat er slimmer wordt geïnvesteerd in klimaatoplossingen en landen weerbaar worden. Een land dat klimaatbestendig wordt ingericht is niet alleen veilig, maar heeft daarmee ook een fundament om leefbaar en economisch welvarend te blijven.”

Risico’s

Toenemende schade door extreem weer en nog niet voorbereid zijn op het veranderende klimaat. Dat zijn volgens het nieuwe Global Risk Report 2019 de twee grootste mondiale risico’s. Dit rapport verscheen deze week in de aanloop naar het World Economic Forum in Davos. Minister-president Mark Rutte en minister Van Nieuwenhuizen brachten bij die gelegenheid namens Nederland in dat er aandacht moet zijn voor de wereldwijde risico’s van klimaatverandering. “Er moeten sneller maatregelen worden genomen om deze risico’s te beheersen”, aldus de bewindslieden.

Agenda

De Global Commission on Adaptation (GCA) richt zich op het internationaal agenderen van de weerbaarheid tegen het veranderende klimaat, oftewel klimaatadaptatie, en dit vertalen in concrete maatregelen. De commissie, waarbij 17 landen zijn aangesloten, is in oktober van start gegaan en wordt geleid door de GCA-voorzitters Bill Gates, Ban Ki-Moon en Kristalina Georgieva. De GCA-leden ontmoetten in Davos diverse wereldleiders. “Wereldwijd zien we al lichtpunten in klimaatadaptatie. Infrastructuur die wordt klaargestoomd voor extreme hitte, landbouw die wordt ingericht op langdurige droogte en bewoners van kwetsbare kustgebieden die worden beschermd. Maar feit blijft dat dit sneller en op een grotere schaal moet worden ingezet dan dat we vandaag zien”, aldus Ban Ki-Moon.

Actie

In september komt de GCA tijdens een speciale VN Klimaattop in New York met een actieprogramma over hoe kwetsbare gebieden in de wereld weerbaarder kunnen worden. Vervolgens is Nederland in oktober 2020 gastland voor de internationale Climate Adaptation Action Summit waar de uitvoering van dit actieprogramma centraal staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.