Nieuws

ForFarmers test als eerste diervoederbedrijf vochtrijke voeders voor de varkenssector met de Nabij Infra Rood (NIR) analysetechniek.

NIR wordt al algemeen gebruikt om voederwaardes te bepalen van mengvoer, droge grondstoffen en Corn Cob Mix. Praktische toepassing voor vochtrijke voeders is volgens het bedrijf een primeur. Belangrijk voordeel is dat het analyseresultaat drie tot vier keer sneller beschikbaar is dan bij de gebruikelijke methode. 

Andere voordelen

Naast het voordeel van de snelheid van de analyse, kunnen met de NIR-methode ook meer nutriënten worden onderzocht. Anders dan bij de chemische methode kunnen bijvoorbeeld ook aminozuren worden onderzocht. Bovendien zijn de analysekosten per monster lager. Dit voordeel kan in het geval van tarwegistconcentraat (tgc) oplopen tot maximaal 200 euro per ingestuurd monster.  

Snelheid

De voeradviseurs van ForFarmers hebben met deze methode vroegtijdig accurate analyseresultaten beschikbaar. Het rantsoenadvies kan zo nog beter afgestemd worden op de actuele situatie bij het veehouderijbedrijf. De techniek is beschikbaar voor klanten in Nederland en België.

NIR

Het gebruik van NIR-technieken is algemeen bekend bij mengvoer en droge grondstoffen. NIR-apparatuur meet het infrarood lichtspectrum van producten en kan zo de voederwaarde bepalen. Om van deze techniek gebruik te kunnen maken is per product of productsoort een betrouwbare kalibratie (ijklijn) noodzakelijk. Deze ijklijnen waren er tot nu toe niet voor vochtrijke en vloeibare voedermiddelen.

IJklijn

ForFarmers heeft daarom haar strategische partner Trouw Nutrition gevraagd een groot aantal monsters tarwegistconcentraat volgens de traditionele chemische methode te analyseren en te scannen met NIR. De NIR-apparatuur moet als het ware ‘leren’ in welke mate nutriënten horen bij een bepaald lichtspectrum. De ijklijn voor tarwegistconcentraat is bij ForFarmers nu klaar voor gebruik in de praktijk.

Tarwegistconcentraat

Tgc, zoals ProtiWanze dat via ForFarmers wordt verkocht, is de eerste productgroep die op deze wijze onderzocht kan worden. Deze groep vormt een belangrijk aandeel in de vochtrijke en vloeibare voeders in de varkensrantsoenen. ForFarmers verzamelt ook data van andere relevante vochtrijke voedermiddelen om ijklijnen te ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.