Nieuws

Maisscan belicht ook eiwit van eigen grond

mais

Agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy brengt ook dit jaar via de online maisscan de maisteelt in Nederland in beeld. Nieuw dit jaar is dat het onderzoek ook ingaat op de voorstellen van de commissie grondgebonden over eiwit van eigen grond.

Inzicht

Mais is een onontbeerlijk onderdeel geworden van het rantsoen van runderen, maar steeds vaker ook van varkens. Elk voorjaar staat de maisteler weer voor de keus: “Wat is het beste maisras voor mijn bedrijfsomstandigheden?” Objectieve, onafhankelijke kennis en praktijkervaringen zijn volgens het onderzoeksbureau essentieel in die beslissing.

Het online onderzoek onder de naam ‘MaïsScan 2019’ van agrarisch onderzoeksbureau Geelen Consultancy geeft inzicht hoe maistelers denken over de maisteelt en hoe men tot een keuze voor een maisras komt. 

Vragen

In de ‘MaïsScan’ worden vragen gesteld zoals: Wat zijn de belangrijkste eigenschappen van een maisras? Heeft men in het afgelopen seizoen problemen gehad met de mais? Zo ja, welke? En waar zit volgens de maistelers de meeste voederwaarde? In de korrel of in de rest van de plant? En welke maisrassen worden dit jaar het meest gezaaid?

Kringlooplandbouw

Ook worden aan de maistelende veehouders gevraagd hoe men invulling geeft aan de nieuwe regelgeving om in 2025 minimaal 65% van de eiwitbehoefte van de eigen grond te halen of binnen een straal van 20 km.

Kortere vragenlijst

De ‘MaïsScan 2019’ gaat dus antwoord geven op deze vragen. In tegenstelling tot andere jaren is de vragenlijst korter (ongeveer 5 minuten). Op 5 of 6 februari ontvangen een paar duizend maistelers een link naar de online MaïsScan. Uiteraard worden alle antwoorden anoniem verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.