Nieuws

Bij Europees ringonderzoek in februari 2018 is dit keer onverwacht weinig salmonella in kippenvoer aangetroffen. Dat meldt het RIVM.

Het feit dat er onverwacht weinig salmonella in het kippenvoer is aangetroffen wordt zeer waarschijnlijk veroorzaakt doordat onbekende stoffen in de partij kippenvoer zaten die de groei van Salmonella remden.

Ringonderzoek

Het EURL-Salmonella hield in februari 2018 het vierde ringonderzoek om salmonella in diervoeder aan te tonen. Voor het ringonderzoek gebruikten de laboratoria de internationaal erkende analysemethode om salmonella in kippenvoer aan te tonen. Elk laboratorium kreeg een pakket toegestuurd met kippenvoer dat ofwel besmet was met Salmonella Mbandaka in twee verschillende concentraties, of geen Salmonella bevatte.

Kunstmatige besmetting

De monsters werden, net zoals in eerdere studies, op het laboratorium van het EURL-Salmonella kunstmatig besmet met Salmonella. Dit keer werd in onverwacht weinig monsters de aanwezigheid van Salmonella aangetoond. Zeer waarschijnlijk is dit veroorzaakt doordat onbekende stoffen in de partij kippenvoer zaten die de groei van Salmonella remden.

Het volledige rapport kunt u hier downloaden.

2 reacties op “Europees onderzoek: onverwacht weinig salmonella in kippenvoer

  1. Andra Powell schreef:

    Salmonella recovery from feed can be incredibly difficult, but that doesn’t mean it’s not present. Methodology really makes a difference, especially when analyzing an artificially-contaminated sample. There is plenty of published work on effective sample preparation, handling and storage post-contamination (Richardson et al and others). The feed used in this study appears to have been contaminated with a liquid culture, so poor salmonella recovery is to be expected (Blessington et al 2013). Use of a dried Salmonella powder in a ground sample will avoid the natural log loss that occurs during a liquid contamination and improve accuracy. In this method for recovering Salmonella, a true pre-enrichment step does not appear to have occurred. As the team has found out, the conditions you create in the lab can effectively promote recovery of one microorganism over another. Salmonella requires pre-enrichment and the use of appropriate selective broths for successful identification. Based on the method utilized I am not entirely surprised by the results.

    (Andra Powell, Research Technician II)

  2. Andra Powell schreef:

    Het aantonen van salmonella in voer kan zeer moeilijk zijn, hetgeen echter niet betekent dat het niet aanwezig is. Methodologie kan het verschil maken, vooral bij het analyseren van een kunstmatig besmet monster. Er is veel gepubliceerd over een effectieve monstervoorbereiding, handling en opslag na besmetting (Richardson et al.). Het voer als gebruikt in dit onderzoek, lijkt besmet te zijn met een vloeibare cultuur, zodat een slecht herstel van salmonella in de lijn der verwachting ligt (Blessington et al 2013). Het gebruik van een gedroogd Salmonella-poeder in een gemalen monster, vermijdt echter het natuurlijke logverlies dat optreedt tijdens een vloeibare verontreiniging en verbetert tevens de nauwkeurigheid. In de gebruikte onderzoeksmethode voor het herstellen van Salmonella ontbreekt echter de voorverrijkingsstap. Zoals ontdekt door het onderzoeksteam, kun je het verrijken van het ene micro-organisme ten opzichte van het andere bevorderen. Salmonella vereist voorverrijking en het gebruik van selectieve bouillons voor een succesvolle identificatie. Op basis van de gebruikte methode, ben ik dan ook niet helemaal verrast door de uitslagen van dit onderzoek.

    (Andra Powell, Research Technician II)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.