Nieuws
mais

Bij de keuze en beoordeling van een maisras, wordt de korrelopbrengst/zetmeelopbrengst door maistelers als belangrijkste eigenschap genoemd. Dat blijkt uit de eerste tussenresultaten van de MaïsScan.

De voederwaarde-opbrengst wordt daarna het meest genoemd met een percentage van 33%. Op de derde plaats volgt ‘vroegrijpheid’ met een percentage van 31%, op de voet gevolgd door ‘voederwaarde per kg droge stof (30%)’ en ‘droge stofopbrengst (27%)’.

Eigenschappen

‘De prijs van het maiszaad’ wordt tot nu toe maar door 3% van de maistelers genoemd. Maistelers kunnen in de MaïsScan maximaal drie eigenschappen kiezen uit een lijst van 20 eigenschappen van mais.

Problemen

10% van de maistelers heeft het afgelopen seizoen veel problemen met de maisteelt gehad. Nog eens 40% gaf als antwoord ‘ja, maar in beperkte mate problemen’. Van de maistelers die problemen hebben gehad, noemde bijna 80% ‘verdroging’. Ook ‘Builenbrand (16%)’ en ‘Zomerlegering/wortellegering (15%)’ zijn nog relatief vaak genoemd.

De drie meest genoemde redenen om deze problemen dit seizoen te voorkomen zijn ‘ander ras kiezen (26%)’, ‘een vroegrijp(er) ras kiezen (14%)’ en ‘(meer) beregenen (14%)’.

MaïsScan

De MaïsScan is een onafhankelijk onderzoek dat door onderzoeksbureau Geelen Consultancy voor de zesde keer wordt uitgevoerd over maisteelt. Tot nu toe hebben ongeveer 250 maistelers meegewerkt aan de MaïsScan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.