Nieuws

Kringlooplandbouw in uitvoering

Burgemeester Marnix Bakermans (l) en de rentmeester.

AgroProeftuin de Peel groeit dit jaar naar 14 praktijkproeven op de proeflocatie aan de Middenpeelweg. “Hier is kringlooplandbouw in uitvoering”, zegt Marnix Bakermans, burgemeester van de gemeente Landerd.

Bakermans, namens de regio bestuurlijk trekker van de transitie van de landbouw, sloeg het eerste piketpaaltje in de grond. “De minister van Landbouw maakt zich sterk voor kringlooplandbouw. Dat past heel goed bij wat we doen in deze regio. Hier is kringlooplandbouw in uitvoering.”

Praktijkproeven

Op de locatie aan de Middenpeelweg voeren agrariërs praktijkproeven uit, die vallen binnen 3 thema’s: eiwit van eigen bodem, biomassa als grondstof en biodiversiteit.

Eiwitwinning  

Het thema eiwit van eigen bodem is gericht op voeding voor mens en dier. Op de proeflocatie experimenteren ondernemers met bijzondere veevoergewassen zoals sorghum in combinatie met zonnebloemen, voedererwten, klimbonen en soja. Ook is er een proefveld met soja die geschikt is voor humane voeding.

Samenwerking

Agrariërs uit de regio voeren de proeven uit. Ze werken daarbij samen met verschillende bedrijven in de agrifood-sector, waaronder Agrifirm (gewassenteelt en diervoeding), VisscherHolland, Neutkens, DSV Zaden (gewassenteelt), Protix (insectenteelt), Van Berkel Biomassa & Bodemproducten (compost), Delphy en Louis Bolk Instituut (advies). Ook de kennisinstellingen HAS Hogeschool en WUR zijn betrokken.

Proeftuin

AgroProeftuin de Peel is een initiatief van AgriFood Capital gericht op vernieuwing van de landbouw. Dat gebeurt onder meer door op de proeflocatie grond beschikbaar te stellen voor ondernemers die een vernieuwend idee in de praktijk willen uitproberen. Met ingang van dit jaar is deze locatie fors opgeschaald van 10 naar 35 hectare.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.