Nieuws
Laura Star tijdens het jongerencongres in Etten-Leur vorig jaar juni. (Foto: Jeanette Speksnijder)

Dr. Laura Star wil met haar lectoraat Precisievoeding en Duurzame pluimveehouderij onder meer op zoek naar toepassingen van nieuwe grondstoffen en een topsportprogramma voor pluimvee ontwikkelen.

De inauguratie van Dr. Laura Star, lector Precisievoeding en Duurzame pluimveehouderij, vond donderdag 14 februari plaats bij Aeres Hogeschool Dronten. In haar rede getiteld ‘De kip als topsporter’ lichtte Star toe wat haar lectoraat zal bijdragen aan het bevorderen van een duurzame en meer circulaire pluimveehouderij.

Circulariteit

Het optimaal voeden van pluimvee is van belang voor het dier, gezondheid & welzijn en het milieu. Duurzaam gebruik van grondstoffen speelt ook in de pluimveehouderij een belangrijke rol. Welke alternatieven en nieuwe grondstoffen kan de sector toepassen? Hoe krijgt de pluimveehouderij de kringloop meer circulair?

Topsport

Om elke dag een ei te leggen of efficiënt te groeien moeten kippen in optimale conditie zijn. Huisvesting, verzorging en voeding zijn zoveel mogelijk op de behoefte van de kippen afgestemd, zodat ze dagelijks op hun best kunnen presteren. De sector past dit echter toe op groepsniveau. Om de omstandigheden voor de pluimvee-topsporters zo optimaal mogelijk te krijgen, moet elke kip zijn of haar eigen topsportprogramma krijgen, met voeding afgestemd op de persoonlijke behoefte.

Precisievoeding

Binnen een koppel kippen is er een enorme variatie in voeropname en hiermee waarschijnlijk ook in nutriëntenbehoefte. Inzicht in de individuele behoefte van kippen in relatie tot de prestaties zal bijdragen aan een meer nauwkeurige afstemming van het voer voor iedere individuele kip. Bovendien is het een eerste stap naar een precisievoedingssysteem waarin elke kip zijn eigen persoonlijke voedingsprogramma heeft. 

Uitvoering

Binnen het lectoraat zullen studenten, docenten en onderzoekers samen met bedrijven, ondernemers en kennisinstellingen (waaronder Schothorst Feed Research en het Poultry Expertise Centre) gaan werken aan het ontwikkelen van kennis over precisievoeding en het toepasbaar maken voor de dagelijkse praktijk.

Meer hierover in een van de volgende edities van De Molenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.