Nieuws
Foto: FeedValid

De gestaag groeiende vraag naar vlog-voeders en Europese non-gmo-voeders vraagt om goede alternatieven voor soja en palm. De diervoederleverancier kan zijn waarde op het boerenerf bewijzen, als deze beschikt over een voldoende breed aanbod vervangende eiwitten en energierijke grondstoffen. Dat zegt leverancier van diervoederingrediënten FeedValid.

De roep om gmo-vrij komt vanuit de zuivel. Retailers in Duitsland en steeds meer andere landen vragen gmo-vrije producten. Nederlandse zuivelverwerkers willen daarop inspelen en stimuleren melkveehouders te produceren volgens de vlog-standaard. Deze boeren hebben daarvoor vlog-waardige voeders nodig.

Europese herkomst

Daarnaast ontstaan initiatieven die nog een stap verder gaan, door niet alleen gmo-vrij, maar ook een Europese herkomst (EU-28 plus Oekraïne) te verlangen. De productieketen voor duurzame zuivel van Royal A-ware voor Albert Heijn is hiervan een voorbeeld.

Soja

Met name de consequenties voor soja zijn ingrijpend. Een groot deel van de teelt vindt plaats in de VS en Zuid-Amerika waar gmo-rassen gangbaar zijn. Er is weliswaar niet-Europese gmo-vrije non-Amazon soja beschikbaar, uit bijvoorbeeld Canada, maar in het A-ware-programma zijn alleen Europese grondstoffen geoorloofd.

Kosten

De simpelste oplossing is het vervangen van het gangbare soja-product door een Europese non-gmo-variant. Echter is het aanbod beperkt. Dat maakt de grondstof relatief duur. Voor een concurrerende kostprijs kan een deel worden vervangen door alternatieve eiwitbronnen zoals raapzaad- of zonnepitschoot.

Aanbod

“Voor een kwalitatief goed en concurrerend product heeft de industrie een voldoende breed aanbod van geschikte grondstoffen nodig”, zegt nutritionist Marc Boer van FeedValid. “Je wilt in de optimalisatie rekening kunnen houden met verschillen in eiwitkwaliteit en fosforgehalte. Naast raap en zonnepitschroot kun je ook naar andere Europese eiwitten kijken, zoals erwten, lupinen of lijnzaad. Vervolgens maak je het passend met bestendige eiwitten en vetten”, besluit Boer.

Meer hierover bij FeedValid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.