Nieuws

Chinese vraag naar soja bepaalt handelsstromen

De groeiende Chinese veestapel maakt China de grootste verbruiker van soja ter wereld. Sinds het handelsconflict met de Verenigde Staten zijn Zuid-Amerikaanse landen de belangrijkste leveranciers. De positie van China op de wereldmarkt heeft in 2018 een sterke invloed op de prijsontwikkelingen, constateert het Economisch Bureau van ABN Amro in de Agri Insights Sojabonen.

Toename

China betaalt een premie voor sojabonen uit onder andere Brazilië. Ondertussen is vanwege het handelsconflict de prijs van Amerikaanse soja gedaald. Dit biedt kansen voor Europese afnemers. Ten opzichte van vorig jaar is de import van Amerikaanse soja in de EU met 112 procent op jaarbasis toegenomen, stelt ABN Amro vast. De EU-import van sojabonen vanuit Brazilië nam met 25 procent af. Ook de importen vanuit landen als Canada, Oekraïne en Paraguay daalden sterker dan verwacht.

Relatie

Volgens de economen van ABN Amro is dit toe te schrijven aan het feit dat Europa tegemoet komt aan de klachten van de Verenigde Staten over een te gesloten Europese sojamarkt. Daarnaast is er Europa wel wat aan gelegen de handelsspanningen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten te verminderen. Met dit doel is onder andere de regelgeving rondom biobrandstof versoepeld. Dit heeft bijgedragen aan een actievere import van sojabonen uit de Verenigde Staten in 2019.

Productie

In 2018 waren de Verenigde Staten, Brazilië, Argentinië, China en India de belangrijkste sojaproducerende landen en samen goed voor in totaal 90 procent van de wereldproductie. Vooral de productie in Brazilië heeft sinds 2001 een vlucht genomen, ten koste van het marktaandeel van de Verenigde Staten. De sterke groei van de productie in Brazilië leidt wel tot toenemende zorgen over ontbossing. De verwachting is dat dit een probleem zal worden als de vraag naar verantwoorde soja wereldwijd zal toenemen. “Aan de vraag naar verantwoorde soja zullen op den duur ook de grote sojaproducerende lande moeten voldoen”, constateert ABN Amro.

China investeert in de sojateelt in eigen land, maar vanwege de enorme vraag zal het land voor de lange termijn importeur blijven van soja en daarbij afhankelijk zijn van het Amerikaanse continent, stellen de ABN Amro-economen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.