Nieuws

Voederwaarde Nederlandse sorghum blijft achter

De meeste sorghumrassen in Nederland hadden in 2018 lagere drogestof- en hogere eiwitopbrengsten met lagere verteringscoëfficiënten van de organische stof (Vcos) dan snijmais. Dat meldt Wageningen Livestock Research op basis van onderzoek.

Ook de reststikstof in de bodem na de oogst was bij lage stikstofgiften lager dan bij mais, waardoor de kans op stikstofuitspoeling bij sorghum lager was. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research aan een aantal sorghumrassen op zand- en lössgrond en vergeleken met snijmais.

Kinderschoenen

Sorghumteelt staat in Nederland nog in de kinderschoenen in vergelijking met de inmiddels grootschalige teelt van snijmais. Om een aantal kennishiaten in te vullen, is al meerdere jaren onderzoek gedaan naar sorghumteelt op zandgrond. Voor lössgrond was dit het eerste jaar.

Onderzoek

Op beide grondsoorten zijn teeltwijze, stikstofniveaus, opbrengst, voederwaarde en nog benutbare bodemstikstof na de oogst (rest-N) onderzocht. Op de zandgrond zijn bovendien bodemvochtbepalingen gedaan.

Voederwaarde

De opbrengsten waren gemiddeld genomen laag. De voederwaarde van mais was echter hoger dan die van de sorghumrassen. Dit verschil komt met name door de hogere verteerbaarheid van de organische stof (Vcos) en het lagere ligninegehalte (ADL) van mais.

De voederwaarde van de sorghumrassen varieerde aanzienlijk, maar het gemiddelde ruw-eiwitgehalte van de sorghumrassen was 30% hoger dan dat van mais. De gemiddelde hoeveelheid rest-N in de bodemlaag 0-90 cm van sorghum was beduidend lager dan die van mais.

Lössgrond

Ondanks het droge en warme weer realiseerde mais op lössgrond een hogere drogestofopbrengst dan sorghum. Kanttekening is dat de opbrengst (en de overige voederwaardecijfers) van de mais afkomstig is van slechts één veldje per behandeling terwijl die van de sorghumrassen steeds een gemiddelde is van drie veldjes per behandeling.

Vervolgonderzoek

De proeven tonen aan dat meer onderzoek nodig is voor optimalisatie van de sorghumteelt in Nederland. Ook voor de vervolgstap liggen er nog vragen over inkuilen, voeropname en dierprestaties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.