Nieuws

Studie naar effecten probioticum op vleeskuikens

Het effect van het probioticum PoultryStar vaststellen op 9 gezondheidsparameters bij vleeskuikens. Dat is het doel van de veldstudie van Gezondheidscentrum voor Pluimvee (GvP) en Biomin Benelux bij 6 praktijkbedrijven tussen november 2018 en maart 2019.

PoultryStar van Biomin is een probioticum dat bestaat uit meerdere soorten bacteriën. Deze leveren een positieve bijdrage aan een stabiele darmflora bij vleespluimvee. Dieren met een robuuste darmgezondheid leveren over de hele linie heen betere prestaties.

Veldstudie

Tijdens een veldstudie bij 6 vleeskuikenbedrijven is de invloed van PoultryStar op de darmgezondheid en de technische resultaten vastgesteld. De bedrijven, 4 met reguliere vleeskuikens en 2 met traag groeiende vleeskuikens, bevinden zich in de provincies Drenthe en Overijssel.

Testgroepen

Elk deelnemend bedrijf heeft minimaal 3 stallen met vleeskuikens. Bij één stal is PoultryStar vanaf de opzet toegediend via een spray, bij een tweede stal gebeurde dat via het drinkwater en de derde stal diende als controle.

Onderzoek

Twee opeenvolgende ronden zijn gevolgd en beoordeeld op 9 gezondheidsparameters: 1) groei, 2) uniformiteit, 3) antibioticumgebruik, 4) fosfaatgehaltes in het bloed, 5) score dysbacteriose, 6) score coccidiose, 7) slachtgewicht, 8) voederconversie en 9) totale uitval. De analyses zijn uitgevoerd in het laboratorium van het GvP in Emmen.

Resultaten

De invloed van PoultryStar op de technische en economische prestaties wordt in beeld gebracht. Ook wordt beoordeeld welke wijze van toediening van het probioticum de beste uitkomsten oplevert. Gerwin Bouwhuis van het Gezondheidscentrum voor Pluimvee presenteert de resultaten van deze veldstudie tijdens de Dutch Poultry Expo in Hardenberg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.