Nieuws

Vitelia zet blauwe diesel in voor vervoer

Vitelia

Vitelia Voeders is gestart met een nieuwe brandstofpilot. Het diervoederbedrijf gebruikt blauwe diesel voor de grondstof- en bulkwagens.

Hoofd logistiek, Ben Cox, is de initiator van de pilot. Samen met brandstofleverancier Vissers Energy Group uit Horst onderzocht Cox de mogelijkheden van blauwe diesel. Op basis van de gesprekken is besloten voor een deel van de benodigde brandstoffen over te schakelen op blauwe diesel. “In potentie een nieuwe brandstof voor de toekomst”, menen beide partners.

MVO

“De uitdaging is om blijvend concrete stappen te zetten in maatschappelijk verantwoord ondernemen die enerzijds werkbaar blijven en anderzijds onder aan de streep voor alle betrokkenen iets opleveren”, vertelt Stefan Kuijpers, directeur bij Coöperatie Vitelia. Het bedrijf heeft de afgelopen twee jaar onder andere ingezet op de aanvoer van een groot deel van alle grondstoffen over water. “Hierdoor halen we jaarlijks duizenden kilometers van de weg. Een grote stap voorwaarts ten aanzien van de CO2-footprint van onze organisatie.”

Blauwe diesel

Blauwe diesel wordt gemaakt van plantaardige afvaloliën. Deze oliën zijn eerst gebruikt in de voedselbereiding. Het restproduct wordt verzameld, afgevoerd en omgezet in hoogwaardige blauwe diesel.

Vitelia gebruikt op dit moment Blauwe Diesel 20. Geleidelijk kan worden overgeschakeld naar  volledige fossielvrije Blauwe Diesel 100. Met het gebruik van Blauwe Diesel 20 reduceert Vitelia 20 procent CO2 zonder enige aanpassing aan hun voertuigen. Daarnaast is deze brandstof niet alleen vele malen schoner, maar is deze ook nog eens van een betere kwaliteit dan de reguliere diesel. Blauwe diesel is namelijk minder vatbaar voor bacteriegroei, het verbrandt veel schoner, is het gehele jaar winterbestendig én het is zuiverder dan de traditionele diesel.

Volgende stap

De volgende stap in verduurzaming bij Vitelia wordt ondertussen ook al gezet. In de loop van 2019 wordt in Oirlo een nieuwe opslagloods, werkplaats en kantine gerealiseerd. Dit gebouw wordt energieneutraal; het gebouw wordt gasloos en inclusief zonnepanelen opgeleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.