Nieuws

ForFarmers kondigt reorganisatie aan

ForFarmers

ForFarmers gaat de komende twee jaar bezuinigen op de kosten. Bekeken wordt welke fabrieken worden gesloten, ook zal er worden gesneden in het personeel (125 tot 150 fte). De maatregelen moeten in 2021 een kostenbesparing opleveren van 10 miljoen euro. Dat maakte directeur Yoram Knoop bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

“Op strategisch gebied maakten we stappen door onder meer vier bedrijven over te nemen. We zijn nu in vijf landen operationeel en hebben nog meer afzetmogelijkheden in de groeiende pluimveesector”, vertelt Knoop.

Balans

Door de overnames is de portfolioverdeling over de diersoorten meer in balans gebracht. “Het volume wordt nu in ongeveer gelijke delen afgezet in de herkauwers-, varkens- en pluimveesector. We hebben in 2018 als eerste Europese Total Feed onderneming meer dan 10 miljoen ton veevoeders verkocht. Door onze Total Feed-aanpak zijn we in staat gebleken ook onder lastige marktomstandigheden nieuwe klanten aan te trekken en bij bestaande klanten in afzet te blijven groeien.”

Keerzijde

Naast deze positieve ontwikkelingen werd het bedrijf in het najaar van 2018 echter ook geconfronteerd met druk op resultaten door de effecten van de uitzonderlijk warme en droge zomermaanden. “De droogte zorgde voor hogere aanvoerkosten (laag water in rivieren) en meer volatiliteit in de grondstofprijzen, die we vooral in Nederland en Polen niet volledig hebben kunnen doorberekenen aan klanten.”  

Reorganisatie

“Rekening houdend met de resultaten over 2018, en met de huidige marktomstandigheden, vinden we het verstandig om in de komende twee jaar de kostenbasis van de organisatie te verlagen door extra efficiency-maatregelen te treffen”, zegt Knoop.

“We kijken daarbij naar het reduceren van het aantal fabrieken en het verminderen van ons personeelsbestand als gevolg van de verdere standaardisatie en optimalisatie van onze processen. Tegelijkertijd zullen we blijven investeren in onze supply chain en in de introductie van innovatieve (digitale-) concepten ten behoeve van onze klanten.”

Prognose

“Ondanks dat we door een tijdelijke onvoordelige inkooppositie sterk lagere resultaten verwachten over het eerste halfjaar 2019 dan in het eerste halfjaar 2018, hebben we vertrouwen in de vooruitzichten daarna”, aldus Knoop.

Meer over de jaarcijfers van ForFarmers in De Molenaar nr. 5, die verschijnt op 29 maart 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.