Nieuws

De binnenvaart kende in het laatste kwartaal van 2018 de grootste omzetstijging van alle transportsectoren. Deze stijging is vooral te danken aan hogere vrachttarieven, een gevolg van de lage waterstanden.

De transportsector groeide in het vierde kwartaal van 2018 met 5,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Over het gehele jaar 2018 groeide de omzet in alle bedrijfstakken, op de zeevaart na. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers.

In de transportsector groeide de omzet in 2018 met 5 procent. Het sterkst was de omzetgroei in de binnenvaart, gevolgd door de opslagbedrijven en de koeriers. Bij de grootste bedrijfstakken wat omzet betreft, het goederenwegvervoer en de tussenpersonen vrachtvervoer, steeg de omzet met respectievelijk bijna 6 procent en 3,5 procent. Het vervoer door de lucht zag de omzet met 5 procent groeien. De zeevaart was de enige bedrijfstak waarvan de omzet daalde.

Binnenvaart

De binnenvaart liet een omzetgroei zien van ruim 30 procent. Dit is de sterkste toename in deze eeuw. De waterstanden in de rivieren waren in oktober en november extreem laag, lager dan in het voorgaande kwartaal. De binnenvaartschippers profiteerden hiervan omdat er hogere vrachttarieven bedongen konden worden. Zij ontvingen daarnaast een laagwatertoeslag. Pas vanaf december normaliseerden de waterstanden. In oktober en november werd ruim 11 procent minder vracht vervoerd, terwijl dit in december nagenoeg evenveel was als vorig jaar. Door de sterke omzetstijging in het vierde kwartaal kwam de omzet over heel 2018 13 procent hoger uit dan in 2017.

Wegvervoerders

In het goederenwegvervoer, de grootste bedrijfstak in de transportsector, nam de omzet met bijna 6 procent toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De bedrijfstak zet daarmee de positieve trend voort die begon in het vierde kwartaal van 2013. Alleen de koeriersdiensten hebben een langere periode van omzetgroei laten zien. De omzet neemt al toe vanaf het laatste kwartaal van 2010.

In de transportsector zijn 44,5 duizend bedrijven actief in 2018. Nu het economisch voor de wind gaat worden meer bedrijven opgericht, constateert het CBS. In de totale transportsector zijn bijna 6,4 duizend bedrijven opgericht, tegen 5000 in 2017. Het merendeel van deze nieuwe bedrijven (1740) zit in het goederenvervoer over de weg, gevolgd door de koeriersbedrijven met 1630 nieuwe bedrijven. In 2018 werden ruim 3200 bedrijven opgeheven. Het grootste aantal opheffingen (975) kwam op naam van koeriersbedrijven.

Personeel uitdaging

De transportsector heeft moeite om aan personeel te komen. Er zijn meer dan 13 duizend openstaande vacatures in het vierde kwartaal, ruim 4500 meer dan een jaar geleden. Voor het komende kwartaal ziet een derde van de bedrijven problemen met de personeelssterkte als grootste belemmering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.