Nieuws

Opnieuw hogere uitkering voor leden Agrifirm

Agrifirm heeft in 2018 een netto resultaat behaald van 44 miljoen euro. 28 miljoen euro daarvan wordt aan de leden uitgekeerd. Dat is 3 miljoen euro meer dan in 2017. Dat heeft de coöperatie vrijdagochtend bekendgemaakt.

Hoewel in 2018 de totaalomzet daalde naar 2.087 miljard euro (in 2017 2.118 miljard euro), steeg het resultaat met een kleine 6 miljoen euro naar 44 miljoen. 28 miljoen euro daarvan wordt aan de leden uitgekeerd. Dat is 3 miljoen euro meer dan in 2017.

Ledenuitkering

Agrifirm heeft de afgelopen jaren steeds een hoger bedrag uitgekeerd aan haar leden. “Vanaf 2012 is al meer dan 135 miljoen euro aan ledenuitkeringen gedaan”, zegt Agrifirm-directeur Dick Hordijk die de omzetdaling wijt aan de druk waar de rundvee- en varkenshouderij mee te maken heeft, de wereldwijde handelsoorlog en de problematiek met dierziekten.

Versterking

Desondanks overheerst de tevredenheid, zo bleek bij de toelichting op de jaarcijfers. “We hebben onze financiële doelstellingen bereikt en de versterking heeft zich verder doorgezet. Onze financiële positie is ijzersterk met 58,4% solvabiliteit en een uitstekende liquiditeit. De investeringen en afschrijvingen staan goed in verhouding tot elkaar”, stelt Hordijk.

Mengvoeders

In 2018 werd 3611 ton aan mengvoeders afgezet. In 2017 lag dit getal op 3829 ton. De afzet van bijproducten steeg naar 1941 ton tegenover 1875 ton in 2017. De afzet van premixen en concentraten bleef met 514 ton eveneens achter op het jaar daarvoor toen 553 ton werd afgezet.

Coop+ factor

In 2018 introduceerde Agrifirm een nieuw financieel kengetal: de Coop+ factor. Deze factor geeft de verhouding aan tussen het totaal van de ledenuitkeringen en de nettowinst van het ledenbedrijf. Voor 2018 is de factor 1,4. “Dat betekent dat we 40% meer uitkeren aan onze leden, dan we aan winst maken bij de Nederlandse leden. Wij zijn hierin uniek, omdat we als internationaal opererende coöperatie meer winst aan leden uitkeren, dan we op de thuismarkt realiseren”, aldus Hordijk.

Meer hierover in de volgende editie van De Molenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.