Nieuws

ABZ Diervoeding tevreden met resultaten 2018

Foto: ABZ Diervoeding

Het volume mengvoeders dat ABZ Diervoeding in 2018 produceerde is nagenoeg gelijk gebleven ten opzichte van 2017. “Een prima resultaat in een krimpende mengvoedermarkt in Nederland”, aldus directeur Marcel Roordink.

Volgens Roordink lijkt de gemiddelde mengvoerproductie over 2018 met zo’n 3 tot 4 procent te dalen. “Onze productiedaling komt uit op 1 procent. Daarmee doen we het dus in het geheel goed.” Opvallend is de stijging van het aantal nieuwe leden/afnemers naar 1748 en de sterke toename in maatwerkvoeders. “Het feit dat we nieuwe klanten kunnen begroeten, dat is echt een mooi signaal en een opsteker voor onze producten en medewerkers”, aldus Roordink.

Maatwerkvoeders

De coöperatie heeft zich de afgelopen jaren sterk ingezet om haar bedrijf aan te passen voor de productie van maatwerkvoeders. Hierdoor kon de opkomst van concepten als Vlog en EU28 voeders in 2018 voor melkvee en geiten vlot en klantvriendelijk in eigen beheer ingevuld worden.

Daarnaast werd een nieuw procedé voor het verhogen van de hygiënestatus van ouderdierenvoeders op basis van hoogwaardige voedingszuren in gebruik genomen.

Financieel resultaat

Het financieel resultaat bedroeg na belastingen ruim 1,5 miljoen euro. “Een prima resultaat in een jaar waarin veel investeringen werden gemaakt om de fabrieken verder aan te passen op maatwerk en de receptuurkosten te verlagen”, aldus de coöperatie.

Afzetontwikkeling

Het totale gerealiseerde volume mengvoeders is nagenoeg gelijk gebleven en bedraagt zo’n 619.000 ton. De afzet van pluimveevoeders daalde met bijna 8%. De varkensvoederafzet liet een fraaie stijging zien van 3,5%. De afzet van voeders voor herkauwers steeg bijna 2%.

Biologisch

De afzet in biologische voeders steeg met ruim 20%. De productie voor derden steeg met bijna 2500 ton. De afzet grondstoffen daalde met 9%. De totale gerealiseerde afzet diervoeders (mengvoeders + productie derden + grondstoffen) bedroeg ruim 717.000 ton.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

“Actuele reportages helpen mij bij het zoeken naar nieuwe kansen in de markt.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Juul Jenneskens de voor abonnees gratis dossiers in de webshop van De Molenaar.

“Dankzij De Molenaar weet ik precies wat er in de branche speelt. En wat handig dat dat altijd en overal digitaal kan.”

Haal ook meer uit uw abonnement!

Ontdek net als Niels Claassen het gemak van het online archief van De Molenaar. Gratis en exclusief voor abonnees.