Nieuws

‘Maismarkt ontpopt zich als groeimotor’

mais

De vraag naar mais groeit verder de komende jaren. De markt voor mais staat momenteel echter sterk onder invloed van de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Dat blijkt uit een analyse van de maismarkt, uitgevoerd door ABN Amro.

Het sentiment is nu laag. De onzekerheid over de voortgang van de onderhandelingen heeft invloed op de prijs. Ook is de beschikbaarheid van mais – en van ethanol – goed. Dit drukt de maisprijs. Per saldo is dit jaar de prijs van mais met zo’n 1% gedaald. Zodra de onzekerheid echter afneemt, gaat het tij keren, verwacht de bank.

Veevoer

Mais wordt het meest gebruikt voor veevoer. Circa 60% van het mondiale aanbod van mais verwerkt de industrie als voeding voor dieren (zoals runderen, kippen, varkens en geiten). Iets meer dan 10% van het totale aanbod van mais is bestemd voor de menselijke consumptie. Het aandeel van veevoeding en de menselijke consumptie in de totale vraag naar mais is de laatste tien jaar redelijk constant. Opvallend is echter de opmars van het gebruik van mais als biobrandstof (zoals ethanol).

Groeitempo

De groei in het aantal hectares geoogst gebied en de landbouwopbrengsten van mais over de periode 2014 tot en met 2018 is flink afgekoeld ten opzichte van voorgaande periode sinds 1994. Daarmee ligt de groei van de mondiale output ook een stuk lager.

Prognose

Een lagere groei van de output is ook in het huidige seizoen het geval. Relatief koude gronden en natte velden maken het beplanten en bemesten een stuk lastiger. Per saldo neemt de productie weliswaar verder toe, maar de toename is relatief laag vergeleken met eerdere jaren. Door het tekort aan mais dit seizoen wordt er een beroep gedaan op de voorraden, die volgens de International Grains Council (IGC) met ruim 11% dalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.