Nieuws

CAVV Zuid-Oost Salland viert 101-jarig bestaan

Foto: Berrie Klein Swormink

Mengvoerproducent CAVV Zuid-Oost Salland in Haarle vierde afgelopen weekend haar 101-jarig bestaan. Burgemeester Anneke Raven ontving tijdens de jubileumreceptie het eerste exemplaar van een boek vol smeuïge verhalen over 100 jaar CAVV Zuid-Oost Salland.

Naar eigen zeggen onderscheidt het coöperatieve bedrijf zich van andere coöperatieve mengvoerproducenten doordat het altijd zelfstandig is gebleven, en zich niet heeft laten opslokken door grotere bedrijven.

Uitstel

CAVV Zuid-Oost Salland bestond in 2018 100 jaar. Omdat de feeststemming werd gedrukt door het overlijden van enkele medewerkers werd het jubileumfeest uitgesteld naar 2019.

Zelfstandigheid

“Wij zijn de op een na kleinste voercoöperatie in Nederland”, zei directeur Hans Verheul tijdens de jubileumreceptie. Volgens Verheul zijn de enkele honderden leden van CAVV Zuid-Oost Salland, veehouders in vooral Salland en West-Twente, blij dat hun voercoöperatie zich afzijdig heeft gehouden van de fusiegolf die vooral in de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw door mengvoer producerend Nederland ging.

Inkoop

De coöperatie stelt dat het een vooroordeel is dat zij grondstoffen voor minder scherpe prijzen kunnen inkopen. “Dat klopt niet. Wat bij ons wel iets hoger ligt, zijn de productiekosten. Dat gaat om zo’n 50 cent per 100 kg mengvoer. Dit kostprijsnadeel valt weer weg doordat wij het voer 50 cent per 100 kg mengvoer goedkoper naar de klant kunnen brengen. Wij produceren 55.000 ton voer per jaar. Dat leveren we af in een kleine straal rond de fabriek”, aldus Verheul.

Jubileumboek

Ter gelegenheid van het jubileum maakte CAVV Zuid-Oost Salland een boek waarin veel naar voren komt over de geschiedenis van de coöperatie. Tijdens de jubileumreceptie overhandigde directeur Verheul het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Anneke Raven van de gemeente Hellendoorn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.