Nieuws

Europa positief over Vlaamse derogatie

mais

De lidstaten van de Europese Unie hebben positief geadviseerd over het derogatieverzoek van Vlaanderen. De Europese Commissie moet nog een besluit nemen over de derogatie-aanvraag van Vlaanderen, maar het positieve advies van de lidstaten brengt de derogatie wel een stap dichter bij. In eigen land moet echter nog wel gestemd worden over het mestdecreet. Dit moet nog worden behandeld in het Vlaams Parlement.

Meer mestruimte

Derogatie biedt boeren meer mestruimte. Onder voorwaarden is het in derogatiegebieden mogelijk meer dierlijke mest te gebruiken dan de 170 kilo stikstof per hectare zoals voorgeschreven in de Nitraatrichtlijn. Als de Europese Commissie instemt met de Vlaamse derogatie, zal deze gelden in geheel Vlaanderen en van kracht zijn tot 31 december 2022.

Afgelopen jaar hebben Vlaamse bedrijven ook gebruik gemaakt van derogatie, voornamelijk voor de teelt van gras en mais.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.