Nieuws

Lager resultaat Vion door droogte

Lage prijzen van runderhuiden en hoge varkensprijzen tijdens een uitzonderlijk warme en droge zomer drukten de resultaten van Vion in 2018. Het jaarresultaat viel daardoor lager uit dan in 2017, zo maakte het bedrijf bekend.

Het genormaliseerde bedrijfsresultaat voor rente, belastingen, afschrijvingen en amortisatie (EBITDA) van Vion nam af van € 64,0 miljoen in 2017 tot € 60,5 miljoen in 2018. In 2019 zal Vion over het jaar 2018 een dividend uitkeren van € 78,17 per uitgegeven aandeel. Dit resulteert in een bedrag van € 4,0 miljoen.

Sterke basis

Het voedingsmiddelenconcern zet momenteel met forse investeringen in op het realiseren kortere ketens en een duurzamere productie. Volgens algemeen directeur Ronald Lotgerink dragen deze inspanningen bij aan het verbeteren van het bedrijfsresultaat. “Maar deze inzet compenseert de gevolgen van lage prijzen van runderhuiden en hoge varkensprijzen tijdens een zeer droge zomer niet helemaal.”

Wel is het concern volgens Lotgerink in staat gebleken de netto-schuld te verminderen vanwege een goed beheer van het werkkapitaal en minder investeringen en herstructureringskosten in vergelijking met 2017. “Daarmee behouden we een solide balans.” Op deze voet wordt gewerkt aan een nieuw strategisch plan. “De focus zal daarbij liggen op het samen met ketenpartijen bouwen aan gebalanceerde ketens. Hierdoor verzekeren wij onze leveranciers, onze klanten en onszelf van een duurzame toekomst”, aldus Lotgerink.

Concept

Na de succesvolle introductie van Good Farming Balance, een vraaggestuurde keten, op de Nederlandse markt, heeft de divisie Pork van Vion het concept ook in Duitsland op de markt gebracht. Ook andere initiatieven zoals de sluiting van fabrieken in Zeven en investeringen in het Duitse Emstek en de fabriek in Apeldoorn hebben positief bijgedragen aan het gerealiseerde resultaat. De investeringen in de productielocaties van onze divisie Beef in Leeuwarden en Waldkraiburg zijn in 2018 afgerond. Dit heeft geresulteerd in twee ultramoderne rundvleesproductielocaties die zijn uitgerust volgens de modernste dierenwelzijnscriteria.

Vooruitblik

Lotgerink constateert dat een aantal internationale ontwikkelingen hun weerslag zullen hebben op de bedrijfsvoering van Vion. Een daarvan is de aanwezigheid van Afrikaanse varkenspest in Oost-Europa, Zuid-België en China. Daarnaast is er de aanhoudende aandacht voor maatschappelijke thema’s als voedselveiligheid, vleesconsumptie, dierenwelzijn en volksgezondheid. Ook de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten beinvloedt mogelijk de ontwikkeling van markten, evenals de mogelijk Brexit. “Binnen dit krachtenspel moeten wij ons positioneren. Daarom starten we in de loop van het jaar met een strategisch initiatief om samen met boeren, klanten en ketenpartijen te werken aan building balanced chains (BBC). Op deze manier willen we een duurzame groei te realiseren voor de toekomst.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.