Nieuws

Hamletz Agrarisch Ondernemer 2019

1

Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have in het Groningse Beerta zijn met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019.

Uit handen van juryvoorzitter Marc Calon, ontvingen zij in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro.

“De vijf genomineerden ontliepen elkaar dit jaar niet veel, het zijn allemaal bedrijven die sterk gericht zijn op hun afnemers”, aldus juryvoorzitter Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland. “Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.”

Voorbeeld

In het juryrapport wordt Hamletz omschreven als een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn volgens de jury een boegbeeld voor de landbouw.

Tien jaar werkte de familie Ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz ligt sinds 2018 in de schappen. De afzet van Hamletz is nog bescheiden. De jury meent dat het merk grote potentie heeft.

Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

Juryrapport

De jury is onder de indruk van passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have. De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies.

Dierenwelzijn

De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een twee-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld.

Circulariteit

Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4900 vleesvarkens. De mest wordt in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net.

1 reactie op “Hamletz Agrarisch Ondernemer 2019

  1. Lamont Magarey schreef:

    Good morning, I was just checking out your site and submitted this message via your “contact us” form. The feedback page on your site sends you messages like this to your email account which is why you’re reading through my message right now correct? That’s the most important accomplishment with any type of online ad, getting people to actually READ your advertisement and this is exactly what you’re doing now! If you have an ad message you would like to blast out to tons of websites via their contact forms in the U.S. or anywhere in the world let me know, I can even target specific niches and my costs are very low. Write an email to: erwanleroux9138@gmail.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.