Nieuws
kalf

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) zet vraagtekens bij de door RTL Nieuws gepubliceerde cijfers omtrent kalverensterfte. Volgens het bericht van RTL is de kalverensterfte in de melkveehouderij erg hoog, terwijl uit cijfers van de Gezondheidsdienst voor Dieren zou blijken dat de kalverensterfte juist afneemt.

Mogelijk onterechte schade toebrengen aan een sector die voorziet in een eerste levensbehoefte is wat NMV betreft ontoelaatbaar. “In het artikel wordt gesuggereerd dat alle sterfte op een boerenbedrijf door nalatigheid van de boer komt. Dat is natuurlijk niet zo. Om tot een correcte weergave te komen zou je het natuurlijke sterftecijfer eruit moeten filteren”, aldus de vakbond in een persverklaring.

Berekening

Ook is NMV benieuwd hoe het gemiddelde berekend is. “Er kan op bepaalde bedrijven sprake zijn van een besmettelijke dierziekte, waardoor het sterftecijfer tijdelijk erg hoog is. Deze extremen worden er normaliter buiten gehouden omdat het een vertekend beeld van het gros van de sector schetst. Is dit hier ook gedaan?”

Argumentatie

Het argument dat kalveren slecht verzorgd worden omdat boeren maar 80 koeien aankunnen en de meeste bedrijven groter zijn, raakt wat NMV betreft, kant nog wal. “Juist bedrijven die wat groter zijn maken doorgaans gebruik van externe arbeidskrachten, waardoor er vaak meer ruimte is om de kalverenopfok te specialiseren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.