Nieuws
trade agreement

De Europese Commissie onderzoekt een mogelijke uitbreiding van de toelating van verwerkt insecteneiwit als voeder voor andere voedselproducerende dieren zoals pluimvee. Dat laat Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis van Gezondheid en Voedselveiligheid weten in antwoord op vragen van het Europees Parlement.     

Volgens Andriukaitis is de Europese Commissie zich ervan bewust dat insecteneiwitten een belangrijke rol kunnen spelen bij de eiwitvoorziening van het vee in de EU en ook in de context van het actieplan voor de circulaire economie een rol van betekenis kunnen spelen.

Insecten

“Daarom werd enkele jaren geleden een strategisch veiligheidsconcept voor insecten als diervoeder ontwikkeld om een ​​gezonde ontwikkeling van de productie, en het gebruik van insecten in de EU voor een dergelijk doel mogelijk te maken”, zegt Andriukaitis.

Verordening (EU) 2017/8933 van de Europese Commissie staat sinds 2017 het gebruik van verwerkte insecteneiwitten in voeders voor aquacultuurdieren (visvoeders) al toe.

Uitbreiding

Momenteel onderzoekt de Commissie een mogelijke uitbreiding van de toelating van verwerkt insecteneiwit als voeder voor andere niet-herkauwers, voedselproducerende dieren zoals pluimvee. Het tijdschema voor de goedkeuring van dergelijke maatregelen hangt volgens Andriukaitis af van hoe de besprekingen met de lidstaten op technisch niveau zich ontwikkelen. Deze gesprekken zijn al gaande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.