Nieuws
Elsenpas De Heus

De Heus is deze week gestart met haar centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding, genaamd ‘De Elsenpas’. Na de komst van de eerste TN 70-SPF-opfokzeugen kan het voedingsonderzoek nu daadwerkelijk beginnen.

Het belang van een gezonde en duurzame varkenshouderij zal in de toekomst, zowel nationaal als internationaal, verder toenemen. Snel veranderende en uitdagende marktomstandigheden, vereisen voortdurende vernieuwing. Reden voor De Heus om nog meer focus te leggen op het zo optimaal mogelijk voeden van gezonde varkens, met zo min mogelijk belasting voor het milieu en de maatschappij.

Vanuit deze visie investeert De Heus in een centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding, conform de laatste inzichten op het gebied van dierhouderij, diervoeding en datatechnologie.

Onderzoekscentrum

Het onderzoekscentrum verricht voedingsonderzoek dat aansluit op vragen vanuit de praktijk. Nieuwe samenstellingen, grondstoffen, ingrediënten of actuele voedingsvraagstukken worden nauwkeurig onderzocht.

Capaciteit

Het onderzoekscentrum biedt plaats aan 230 zeugen met bijbehorende biggen, opfokzeugen en 900 vleesvarkens. Via voerstations worden de varkens individueel gevoerd. Hierdoor kunnen meerdere voeders tegelijkertijd worden onderzocht. De Elsenpas heeft een SPF-status en een strenge externe en interne biosecurity.

Data-analyse

De kracht van De Elsenpas is volgens De Heus de grote hoeveelheid data die worden verzameld en geanalyseerd. Door elk dier te identificeren via een chip is het mogelijk om van elke stap in de varkenslevenscyclus, data op individueel dierniveau te verzamelen en te analyseren. Het klimaat in de stal wordt hierbij continu gemonitord.

Kennisgroei

Van elk dier zijn de genetische herkomst, het gewichtsverloop en de groeiresultaten tot en met de slacht bekend, die in combinatie met de voeding, het klimaat en de verzorging volop aanknopingspunten bieden voor verdere analyse en onderzoek. Nieuwe verbanden en inzichten worden zo ontdekt, die de groei aan kennis versnellen zonder dat hiervoor specifiek onderzoek nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.