Nieuws

Minister Carola Schouten van het ministerie van LNV heeft een Taskforce Verdienvermogen ingesteld. Onderzocht wordt wat er moet gebeuren om kringlooplandbouw voor boeren financieel rendabel te krijgen. Het advies wordt in het najaar verwacht.

Om de weg naar kringlooplandbouw te laten slagen moeten boeren de nodige investeringen kunnen opbrengen en terugverdienen, economisch gezond kunnen werken en een goed inkomen verdienen. Wat daarvoor nodig is, van wie, welke randvoorwaarden daarvoor gecreëerd of veranderd moeten worden, wordt onderzocht door de Taskforce onder leiding van Hester Maij, oud-gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Veranderende omgeving

De omgeving is opnieuw aan het veranderen. De bodem raakt uitgeput, de biodiversiteit neemt af. Nederlandse boeren zullen zich daarom de komende tien jaar opnieuw aanpassen en daarmee kiezen voor een andere werkwijze.

Grondstoffen teruggeven

Deze nieuwe werkwijze zal er volgens het ministerie uiteindelijk toe leiden dat de grondstoffen die aan de natuur en de bodem wordt onttrokken, ook weer daaraan worden teruggegeven. Er wordt gewerkt aan het beëindigen van de uitstoot van schadelijke stoffen en mest wordt hergebruikt.

Succesfactoren

De weg naar kringlooplandbouw zal alleen slagen als de boer de nodige investeringen kan opbrengen en terugverdienen. Economisch gezond kunnen werken, een goed inkomen verdienen en waardering krijgen voor hun werk zijn daarbij essentieel, stelt het ministerie van LNV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.