Nieuws

Goede jaarcijfers voor De Valk Wekerom

Nog deze zomer gaat De Valk Wekerom zelf biologisch veevoer produceren.

Coöperatie De Valk Wekerom heeft over 2018 een goed resultaat geboekt. De omzet in tonnen vanuit eigen verkoop steeg met 3,2%. De totale productie in 2018 is hiermee uitgekomen op 256.937 ton. Dat is tegen de landelijke trend in, die een daling van 3,6% laat zien.

De jaaromzet ging van 78 miljoen euro in 2017 naar ruim 81 miljoen euro in 2018; een stijging van 4%. Het nettoresultaat van de coöperatie bedroeg in 2018 305.003 euro. De solvabiliteit steeg van 45% naar 47%.

Zelfstandigheid

Directeur Michael Mackaay presenteerde de jaarcijfers over 2018 tijdens de ledenvergadering. ‘’De Valk Wekerom gaat door als autonome, zelfstandige coöperatie op de ingeslagen weg. Door het toepassen van zeer korte lijnen binnen de gehele organisatie worden de kosten laag gehouden. Door het leveren van maatwerk wordt bovendien aan het verdienmodel van de boer gewerkt”, aldus Mackaay.

Werkgebied

De Valk Wekerom, met vestigingen in Lunteren en Meppel, produceert voor het overgrote deel voor pluimvee-, rundvee, geiten- en varkenshouders. De coöperatie is actief in twee kerngebieden: de Gelderse Vallei en Noord-Midden-Nederland.

Innovaties

Mackaay ging tijdens de bijeenkomst in op enkele belangrijke (innovatieve) ontwikkelingen die binnen de coöperatie in 2018 in gang werden gezet. De start van de strategische samenwerking met AgruniekRijnvallei op het gebied van biologisch voer is daar een van.

Biologische fabriek

Dit heeft geleid tot de bouw van de biologische fabriek op de productielocatie in Meppel. Mackaay daarover: ”Nog deze zomer gaan we daar biologisch voer produceren, naast de al bestaande productie van regulier voer. Als we zelf de regie in handen hebben, zijn we veel flexibeler en kunnen we veel sneller op ontwikkelingen reageren.”

Nieuwe voerlijn

Een andere belangrijke gebeurtenis in 2018 voor de coöperatie was de introductie van een nieuwe voerlijn: Sterova. “Deze is vrij van salmonella en geproduceerd zonder gebruikmaking van het verboden additief formaldehyde. Het laat zien dat wij niet afwachten, maar inspelen op veranderingen in de agrarische sector”, aldus Mackaay.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.