Nieuws

De diervoedersector is zich al jaren bewust van het belang van voederveiligheid. Dit gemeenschappelijke doel heeft de verschillende actoren uit de sector dichter bij elkaar gebracht. Dat dit zijn vruchten afwerpt, bewijst naar eigen zeggen Ovocom, het Belgische overlegplatform voor de diervoedersector.

“Het Belgische autocontrolesysteem werkt”, vertelt managing director Bart Verhulst tijdens de Algemene Vergadering van Ovocom. “Dit jaar mochten we 185 nieuwe FCA-bedrijven verwelkomen. Er werden 2407 audits uitgevoerd door certificatie-instellingen, een stijging van 13%. Toch daalde het aantal non-conformiteiten net zo sterk, met maar liefst 13%. Een bewijs dat diervoederbedrijven de zorg voor voederveiligheid volledig omarmen. En dat mag wel eens in de verf worden gezet.”

Meldingen

Op het Europese RASFF-portaal werden vorig jaar meer dan 339 feed-gevaren gemeld, een stijging van 32%. Daarbij heeft België vier keer meer gevaren gemeld (52) dan dat er gevaren uit het land van onze zuiderburen afkomstig waren.

De conclusie is eenvoudig stelt Verhulst. “Feed-stromen zijn internationaal, en in België hebben we een hoog niveau van controle: zowel autocontrole binnen de bedrijven zelf, als controle door de overheden. Het gevolg is dat we de voedselveiligheidsrisico’s in hoge mate beheersen.”

Europa

De diervoedersector kent heel wat internationale stromen. Het grens- en schema-overschrijdende aspect ervan kan voedselveiligheidsrisico’s met zich meebrengen. Binnen heel Europa ijveren de verschillende schema’s dan ook voor meer onderlinge samenwerking om die risico’s te counteren.

Samenwerking

“België mag niet op zijn eiland blijven”, zegt Ovocom-voorzitter Ann Nachtergaele. “Daarom blijven we onderhandelen met andere schemabeheerders in het kader van onze uitwisselbaarheidsovereenkomsten. Op die manier verlagen we de handelsbarrières.”

Duurzaamheid

Duurzaamheid en circulaire economie is een onderwerp dat de krantenkoppen beheerst. Het belang van de diervoedersector hierbij is volgens Ovocom ontzagwekkend groot, maar blijft onderbelicht bij het grote publiek. “De Belgische mengvoeders bestaan voor 48,6% uit gevaloriseerde nevenstromen. Binnen de FCA-standaard zijn duidelijke procedures uitgewerkt voor de valorisatie van voormalige levensmiddelen”, besluit Nachtergaele.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.