Nieuws

Agro Vertrouwensindex verder gestegen

LTO
Agrarisch ondernemers hebben langetermijnperspectief nodig, aldus LTO.

De Agro Vertrouwensindex is in een meting over het eerste kwartaal van 2019 verder gestegen. De index nam toe tot bijna 15 punten en is hiermee weer terug op het niveau van vorig jaar.

Opvallend is de ontwikkeling in de varkenshouderij (+17 punten) en de pluimveehouderij (9 punten). De varkenshouders hebben over het eerste kwartaal van 2019 het meeste vertrouwen in hun onderneming. Dit was niet eerder zo hoog.

Totstandkoming

Bovendien steeg zowel de huidige stemming op het bedrijf (stemmingsindex) als de index over de middellange termijn. Beide indexen vormen samen de Agro-vertrouwensindex. Het vertrouwen van de ondernemers in de intensieve veehouderij schommelt van kwartaal op kwartaal sterk.

Stemmingsindex

De stemmingsindex voor de land- en tuinbouwbedrijven is in het eerste kwartaal van 2019 afgenomen met 0,4 punt. Bij onderliggende sectoren is de mutatie groter. Zo steeg de index van de varkenshouderij met bijna 20 punten en die van akkerbouwers met ruim 11%. Terwijl die van opengrondstuinbouw-ondernemers en pluimveehouders (beide -4 punten) daalden.

Bij de melkveehouders en glastuinbouwondernemers is de mutatie minder groot en neemt bij beide sectoren met bijna 1 punt toe.

Toekomstverwachting

Over de verwachte toekomstige situatie op het bedrijf denken boeren en tuinders in de land- en tuinbouw positiever. De index nam toe met ruim 3 punten. Dit gebeurde met name onder invloed van de intensieve veehouderijsectoren. De index van de varkenshouderij steeg met 15 punten en die van de pluimveehouderij met bijna 20 punten.

Dalers

Ook hier werd de stijging van de land- en tuinbouwindex geremd door de lagere verwachtingen bij akkerbouwers, melkveehouders en opengrondstuinbouwers. De daling bij deze sectoren bleef echter beperkt. De glastuinbouwers waren net iets positiever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.