Nieuws

De Heus naar Tweede Kamer

De Heus voeders gaat op donderdag 13 juni naar de Tweede Kamer om aan minister Carola Schouten te vertellen hoe zij denken over haar plannen voor kringlooplandbouw. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend.

“Het is niet altijd makkelijk om boer te zijn. Daarom is het belangrijk dat politici goed luisteren naar de praktijk”, zegt De Heus in een verklaring op haar website. 

Verdienmodel

Het bedrijf stelt het belangrijk te vinden dat de overheid de spelregels niet tijdens de wedstrijd verandert. “Als boer moet je weten waar je aan toe bent. Het verlagen van de impact van je bedrijf op het klimaat, het milieu of je lokale omgeving of juist het vergroten van het dierenwelzijn vraagt om investeringen. Een hogere opbrengstprijs voor je product is daarbij niet vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat de overheid de spelregels niet verandert tijdens de wedstrijd zodat je investeringen kunt terugverdienen en kunt rekenen op een fatsoenlijke boterham.”

Eerlijk speelveld

Daarnaast stelt De Heus dat je als boer moet kunnen rekenen op een eerlijk speelveld. “Nederlandse boeren hebben last van goedkope producten uit bijvoorbeeld Oekraïne en Oost-Europa. Daar worden veel minder strenge regels gehanteerd op het gebied van het milieu en de omgang met dierenwelzijn bij de productie van voedsel. Dat is niet eerlijk voor Nederlandse boeren.”

Mestverwerking

Als laatste stelt het bedrijf dat de overheid ook meer kan doen aan de vergunningsverlening voor mestverwerkingsinitiatieven. Die komen in de optiek van De Heus onvoldoende van de grond. “Dat is jammer omdat het op grotere schaal verwerken en verwaarden van dierlijke mest er juist voor kan zorgen dat de kosten van mestverwerking omlaag gaan. Bovendien kunnen waardevolle grondstoffen op deze manier worden hergebruikt.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.