Nieuws
vitale varkenshouderij

In stallen waar gewerkt wordt met de hygiëne managementmethode HyCare van MS Schippers, is sprake van 23,8 % minder biggenuitval ten opzichte van het landelijk gemiddelde. In een dergelijke omgeving is bovendien sprake van een hogere voeropname, blijkt uit onderzoek uitgevoerd door experts van De Heus Voeders en een HyCare specialist van MS Schippers.

De onderzoekers observeerden 10 biggenrondes op een locatie waar de hygiëne management methode wordt gehanteerd. Het betreft biggen in opfok van 7 tot 25,5 kg van verschillende genetica en herkomst.

Hogere voeropname

In het onderzoek kwam verder naar voren dat de voeropname verhoogt in een HyCare omgeving. Deze conclusie vroeg om een meer kritische blik naar het effect van de voersamenstelling en de rol van voeders in relatie tot de hygiëne managementmethode. Inzichten die zijn opgedaan worden meegenomen om het voer nog verder te verbeteren.

Minder biggenuitval

In vergelijking tot het landelijk gemiddelde zijn de resultaten op vier belangrijke pijlers significant beter, blijkt uit dit onderzoek. De uitval van biggen is 23,8% lager dan het landelijk gemiddelde. De biggen laten een snellere groei zien en verbruiken tegelijkertijd minder voer.

Aanleiding

MS Schippers wil met dit onderzoek aantonen dat hygiëne management een grote impact heeft op de gezondheid en daarmee het rendement van dieren die worden gehouden. De kosten die gepaard gaan met de methode worden volgens het bedrijf overgecompenseerd door extra opbrengsten per dier en verlaging van voerkosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.