Nieuws
Diergezondheidsfonds

Op Dairy Campus is deze maand een proef gestart waarbij in kaart wordt gebracht hoeveel microbieel eiwit wordt gevormd uit pensfermentatie van kuilgras, snijmais, zetmeel en vezels in de koe zelf. Dat meldt Dairy Campus op haar website.

Doel van deze proef is om deze informatie te vertalen naar een hoeveelheid darmverteerbaar microbieel eiwit per voedermiddel. Deze informatie kan een bijdrage leveren aan een nauwkeuriger eiwitwaardering van voedermiddelen voor rundvee.

Uitvoering

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen Livestock Research in opdracht van de Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND). Om ammoniakemissie te verminderen is onderzoek naar de eiwitbehoefte van melkkoeien en de eiwitwaarde van voedermiddelen noodzakelijk, stellen de onderzoekers.

Aanleiding

Het verminderen van ammoniakemissie en nitraatuitspoeling in grond- en oppervlaktewater door de melkveehouderijsector is van belang voor het verbeteren van waterkwaliteit en de biodiversiteit. Om dit te realiseren proberen melkveehouders de eiwitgehalten in de melkveerantsoenen te laten dalen. Vraag is echter wat deze dalingen betekenen voor de gezondheid van de melkkoeien.

Eiwitbronnen

Het is van belang om de eiwitbehoeften en eiwitwaarde van voedermiddelen nauwkeurig in te schatten, zodat rantsoenen voldoende zijn afgestemd op de eiwitbehoefte van de melkkoe. Een belangrijke bron van eiwit voor de koe is microbieel eiwit dat in de pens gevormd wordt bij fermentatie van voer.

Verloop onderzoek

De komende 3 maanden wordt de benodigde data van de verschillende koeien verzameld. Op basis van deze gegevens kan nauwkeuriger de hoeveelheid darmverteerbaar microbieel eiwit worden ingeschat dat per voedermiddel wordt gevormd en daarmee ook de eiwitwaarde voor de koe. De verzamelde data uit deze proef zullen na de zomer worden geanalyseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.