Nieuws

Diervoederbedrijf De Heus is op het praktijkproefbedrijf in Alphen een onderzoek gestart naar de relatie tussen het moederdier, de voeding en de kwaliteit van het vleeskuiken. Het onderzoek wordt gedaan in samenwerking met Wageningen University & Research en is opgezet als een ketenoverstijgend promotieonderzoek.

Doel van het onderzoek is inzicht te krijgen in de invloed van de voeding van de moederdieren op de ei-samenstelling en kuikenkwaliteit. Met de resultaten van dit onderzoek wil De Heus bijdragen aan het realiseren van een goede kuikenkwaliteit en daarmee een goede opstart van de kuikens. Uniek voor dit onderzoek is dat de verschillende schakels van opfok, vermeerdering, broederij tot aan de vleeskuikenhouderij met elkaar worden verbonden.  

Opzet

In het eerste deel van het onderzoek zijn de moederdieren als eendagskuiken op de proeflocatie opgezet en worden ze gevolgd tot het einde van productie. Deze moederdieren worden opgefokt op verschillende gewichtscurves. Binnen de gewichtscurves voert De Heus verschillende voeders,  waardoor verschillen zullen ontstaan in de lichaamssamenstelling. Tijdens de productieperiode worden eieren uitgebroed op verschillende leeftijden van de moederdieren, van jonge moederdieren tot oude moederdieren. Deze kuikens worden onder gelijke omstandigheden gevolgd tot slachtleeftijd. Door te variëren in de gewichten, maar ook de lichaamssamenstelling van de moederdieren, kan worden bekeken welke factoren het beste relateren aan een goede kuikenkwaliteit.

Metingen

In dit onderzoek worden binnen de verschillende schakels van de keten en op kritische momenten metingen uitgevoerd. Zo wordt bij de moederdieren niet alleen het lichaamsgewicht en -samenstelling gemeten, maar ook de broedei-productie, vruchtbaarheid, broeduitkomst en het gedrag worden meegenomen. Van de geproduceerde eieren wordt de exacte ei-samenstelling bepaald.

Op verschillende leeftijden van de moederdieren worden de broedeieren uitgebroed. Bij het uitkomen van de eieren wordt de kuikenkwaliteit direct gemeten. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de vitaliteit, gewicht, activiteit en dooierrestopname. In het laatste deel van de schakel worden de kuikens opgezet en gevolgd tot de slachtleeftijd. Gedurende deze periode worden er tal van bepalingen gedaan om vast te stellen wat het effect van de voeding van het vleeskuikenmoederdier op de nakomelingen is geweest.

Met deze informatie kan De Heus de voeding van moederdieren verder optimaliseren, om zodoende een hoge kuikenkwaliteit en goede opstart te waarborgen bij kuikens.

Samenwerking

Tijdens het onderzoek wordt intensief samengewerkt met Wageningen University en verschillende opfokorganisaties. Professoren Martin Zuidhof van de University of Alberta en Rob Gous van de University van KwaZulu-Natal zijn eveneens bij dit onderzoek betrokken.

Het promotieonderzoek is een uitgebreid meerjarig wetenschappelijk onderzoek. In juni 2020 verwacht De Heus alle resultaten te hebben van het eerste onderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.