Nieuws
Foto: Jeanette Speksnijder

Welke impact heeft de carbon footprint van voer (feedprint) op het milieu en de diervoedersector? Een eenduidig antwoord op die vraag geven is lastig, zo bleek tijdens de vierde editie van het Jongerencongres in Etten-Leur.

Theun Vellinga (WUR) gaf aan de iets meer dan honderd aanwezige jongeren onder de 40 jaar tekst en uitleg over de verschillende soorten broeikasgasemissies (methaan, lachgas en kooldioxide) die worden uitgestoten, hoe je dat kunt berekenen en hoe je emissies kunt reduceren.

Reductie

“Slechts een kwart van de emissies wordt door het bedrijf zelf uitgestoten”, stelt hij. “Het overige deel komt van elders. Denk bijvoorbeeld aan de energie dat met transport gepaard gaat. Maar kijk ook naar je grondstoffenkeuze. Denk goed na over je voersamenstelling en wat het dier ermee doet”, hield Vellinga zijn gehoor voor.

Foto: Jeanette Speksnijder

Transparantie

Daarnaast adviseerde hij de jongeren transparant te zijn. “Zorg dat je inspanningen met betrekking tot emissiereductie zichtbaar worden. Dat consument en overheid zien waar je mee bezig bent om je uitstoot te verminderen.”    

PlanetProof

Koert Verkerk van Friesland Campina vertelde hoe de coöperatie omgaat met de klimaatdoelstellingen en gaf onder meer een toelichting op het PlanetProof concept van stichting milieukeur. FrieslandCampina heeft begin dit jaar een zuivellijn met dit keurmerk gelanceerd. Bij de coöperatie zijn op dit moment 10% van de aangesloten boeren ‘PlanetProof’.

Kans

“Met dit keurmerk spelen wij in op zaken die de consument belangrijk vindt”, zegt Verkerk. Denk daarbij aan aspecten als klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn. We moeten deze maatschappelijke belangstelling voor het milieu zien als een kans waarin wij ons als sector in een mondiale markt kunnen blijven onderscheiden met duurzame producten”, stelde hij.

Foto: Jeanette Speksnijder

Jongerencongres

Het jongerencongres wordt georganiseerd door Nevedi, Belgian Feed Association (BFA) en de Young Feed Professionals (YFP) van Feed Design Lab (FDL). Doel van dit congres is om jongeren onder 40 jaar, werkzaam in de diervoedersector, bijeen te brengen en met elkaar na te laten denken over onderwerpen die in de sector spelen.

Meer hierover in De Molenaar 10 van vrijdag 12 juli.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.