Nieuws

Koning opent insectenkwekerij Protix

Koning Willem-Alexander heeft in Bergen op Zoom de insectenkwekerij van Protix officieel geopend. Tijdens het bezoek ontmoette de koning diverse experts, ondernemers en CEO’s uit de agrifoodwereld.

Centraal tijdens de opening stond de transitie van het voedselsysteem naar een toekomst waarin mensen kunnen blijven genieten van lekker eten met een steeds lagere impact op het milieu.

Voedselsysteem

Koning Willem-Alexander werd tijdens zijn bezoek vergezeld door minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De minister gaf in een toespraak haar kijk op de markt en legde uit waarom insecten onderdeel zijn van haar visie voor de toekomst van ons voedselsysteem. 

Rondleiding

Koning Willem-Alexander kreeg een rondleiding door de nieuwe kwekerij en liep langs alle aspecten van het kweekproces: van eitje tot eindproduct. Het proces vindt plaats in een gecontroleerde omgeving en is sterk geautomatiseerd met sensor- en datasystemen, robots en klimaatbeheersing.  

Transformatie

Kees Aarts, oprichter en CEO van Protix: “Wij zijn zeer vereerd dat we Koning Willem-Alexander en minister Schouten hebben mogen ontvangen ter ere van de opening van de grootste insectenkwekerij ter wereld en ons tienjarig bestaan. Dit is natuurlijk een belangrijk moment voor Protix. Deze nieuwe productiefaciliteit staat echter ook symbool voor een heuse transformatie voor de hele insectenindustrie. De transitie van prototype naar volwassen en commerciële sector.”

Springplank

Hij vertelt verder: “Wij zijn er trots op dat we in Nederland onze innovatie tot wasdom hebben kunnen brengen. Deze opening is voor ons de springplank om onze producten en technologie de grens over te brengen en ons leiderschap in deze nieuwe industrie overal ter wereld uit te bouwen.”

Protix

Protix produceert insecten voor duurzame eiwitten in vee- en visvoer. Plantaardige reststromen uit de omgeving worden gebruikt als voer voor de insecten. De eiwitten en andere nutriënten van insecten zijn erg voedzaam en kunnen worden gevoerd aan dieren, met name vissen en kippen. Op deze manier kunnen niet-duurzame bronnen, zoals vismeel en soja, worden vervangen door een duurzaam alternatief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.