Nieuws
stikstofnorm
De Bedrijfseigen Stikstofnorm lijkt perspectief te bieden voor kringlooplandbouw.

Lokaal geteeld gras en ander ruwvoer is de belangrijkste bron (45%) van eiwitten voor Europees vee. En niet, zoals vaak wordt verondersteld, overzeese soja. Dat meldt het Vlaams Infocentrum Land- en tuinbouw (Vilt) op basis van cijfers gepubliceerd door de Europese Commissie.

Door ruwvoeder voor het eerst mee te rekenen, heeft de Europese Commissie de eiwitbalans van de veehouderij exacter kunnen becijferen. Gras en mais produceren landbouwers volledig zelf. Ook voor granen, koolzaad(schroot) en eiwitrijke gewassen zoals veldbonen en lupinen is Europa nagenoeg volledig zelfvoorzienend, blijkt uit de cijfers.

Reststromen

De voedings- en biobrandstofindustrie leveren via hun reststromen een belangrijke bijdrage aan de eiwitbalans. Van de 85 miljoen ton ruw eiwit in diervoeding komt zodoende 79% uit Europa, zegt Vilt. Voor sojameel – 13 van die 85 miljoen ton – is de sector grotendeels aangewezen op import uit Noord- of Zuid-Amerika.

Misvatting

Voor het voeden van zijn veestapel is Europa weliswaar afhankelijk van de import van soja, maar minder sterk dan gedacht. Dat komt volgens Vilt omdat wordt vergeten dat andere landbouwgewassen en ook reststromen van de voedingsindustrie mee voorzien in de eiwitbehoefte van het vee.

Eiwit

Voor het seizoen 2017-2018 gaat de Europese Commissie in zijn ‘EU Feed Protein Balance Sheet’ uit van 85 miljoen ton ruw eiwit dat wordt gegeten door het vee. Hoewel gras- en maiskuil niet uitgesproken eiwitrijk zijn, voorzien ze als basisvoeder voor de rundveestapel toch in 45% van de totale eiwitbehoefte van de veehouderij.

Diermeel

Na de BSE-crisis is een verbod ingesteld op het hergebruik van diermeel in diervoeding. Aangezien het om een hoogwaardige bron van eiwitten gaat, wordt er bij Europa al jaren gelobbyd om dat onder voorwaarden weer toe te staan.

Reeds toegelaten niet-plantaardige eiwitgrondstoffen voor diervoeding zijn gerecycleerde voedingswaren, vismeel, weipoeder, melkpoeder en diermeel voor zover het gebruikt wordt in petfood. Samen vullen deze lokale eiwitrijke grondstoffen 3% van de vraag in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.