Nieuws

2018 stabiel jaar voor SecureFeed

Rien Huige

SecureFeed heeft een stabiel jaar achter de rug. Er was een lichte groei in het aantal deelnemers. Zij kochten bij iets meer leveranciers hun (grondstoffen voor) diervoeders in.

Verder waren er geen calamiteiten en de monitoringsresultaten toonden aan dat de beheersing van risico’s voor de diervoeder- en voedselveiligheid goed op orde was. Dit blijkt uit het jaarverslag 2018.

Resultaten

In 2018 leverde de gezamenlijke monitoring van de deelnemers van SecureFeed bijna 160.000 analyseresultaten op. Bij bijna 96%, toonde de analyse aan dat verontreinigingen niet aanwezig waren of onder de detectielimiet zaten.

Meer deelnemers

Het aantal deelnemers van SecureFeed steeg in 2018 licht, naar 389. Deze bedrijven kochten samen ruim 22 miljoen ton aan (grondstoffen voor) diervoeders in. Dat gebeurde bij 1309 leveranciers, bijna 50 meer dan in 2017, die met elkaar 7045 leverancier-product-combinaties (LPC’s) vormden.

Herkomst

De groei van het aantal leveranciers vindt voornamelijk plaats in Europese landen, met name in Nederland en Frankrijk. Circa 40% van de leveranciers komt uit Nederland, bijna 25% uit Duitsland en bijna 20% komt uit België.

SecureFeed

Rien Huige startte op 1 juni 2018 als nieuwe directeur bij SecureFeed, dat het kennisplatform en onafhankelijk borgingssysteem is, waarin risicobewuste bedrijven die diervoeders leveren samenwerken, afspraken maken en kennis delen om zo voer voor veilig voedsel aan veehouders te leveren.

Risicobeheersing

Bundeling en uitwisseling van kennis en expertise onderling en met ketenpartners en externe partijen versterkt de beheersing van risico’s. Dit draagt bij aan ketenborging van de voedselveiligheid en aan herstel van vertrouwen in voedsel van dierlijke oorsprong.

IKB Ei

Sinds 1 augustus 2018 verlangt IKB Ei van leghennenhouders dat zij hun voer aankopen van diervoederleveranciers die deelnemen aan SecureFeed. De zuivelindustrie stelde al langer deze eis. In 2019 vervolgt SecureFeed haar gesprekken met nog niet aangesloten sectoren voor vergelijkbare ketenafspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.