Nieuws

Nevedi heeft positief gereageerd op het realisatieplan kringlooplandbouw van minister Carola Schouten dat afgelopen maandag werd gepresenteerd. “Het is goed nieuws als moderne veredelingstechnieken in Europa meer wettelijke basis krijgen, en mogelijkheden om producten als diervoedergrondstoffen te gebruiken worden verruimd”, zegt Nevedi-directeur Henk Flipsen.

Verandering noodzakelijk

“Als je hetzelfde blijft doen wat je altijd al deed, dan kom je een keer voor een dichte deur te staan. Kunstmest voorrang geven boven dierlijke mest of traditionele grondstoffen voor diervoer plaatsen boven beschikbare alternatieven, biedt toegang tot een doodlopende weg.”

Balans

Flipsen zegt ervan uit te gaan dat de minister inzet op verruiming van diervoederinnovaties en -onderzoek. “Natuurlijk met behoud van oog voor diervoederveiligheid, diergezondheid/welzijn en de nutritionele waarde van diervoeder. Ook is het helder dat balans moet bestaan tussen bodem, plant, mens en dier.”

Afweging

Nevedi zegt het belangrijk te vinden dat alle initiatieven die het ministerie ondersteunt, moeten worden geplaatst in een context die integraal de effecten van die initiatieven weegt, meet en borgt.

KringloopToets

“De minister gaat wet- en regelgeving voor nieuwe grondstoffen verruimen en budget vrijmaken voor optimalisering van voer-mestkringlopen. De KringloopToets is een instrument dat daarvoor kan worden gebruikt”, stelt de Nevedi-directeur.

Tot slot noemt Flipsen het passend en moedig dat de minister haar inzet flankeert met een aankondiging richting consumenten dat voedselproductie verandert en daarmee ook de prijs. “Een andere manier is er niet.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.