Nieuws

ForFarmers neemt biomassacentrale in gebruik

biomassacentrale
Pieter Wolleswinkel, Stijn Steendijk, Stan Raben en Dick Looman bij de ontvangst van de eerste vracht houtsnippers voor de biomassacentrale.

Met het symbolisch lossen van de eerste lading houtsnippers op het fabrieksterrein in Lochem is de biomassacentrale van ForFarmers donderdag 20 juni officieel in gebruik genomen. De biomassacentrale voorziet in de volledige stoombehoefte van de voerfabriek in Lochem.

Duurzaamheid

De investering in de biomassacentrale past volgens directielid Stijn Steendijk bij de duurzaamheidsdoelstellingen van de voeronderneming. Met de biomassacentrale bespaart ForFarmers jaarlijks zo’n 1,7 miljoen m3 aardgas.

De biomassacentrale wordt gestookt op houtsnippers die worden geleverd door Coöperatie Streekhout Achterhoek. Deze coöperatie bestaat grotendeels uit boeren, aangevuld met een aantal private partijen en ook Natuurmonumenten is bij het initiatief betrokken. De coöperatie heeft met ForFarmers een contract afgesloten om de aanvoer van houtsnippers zeker te stellen. Op jaarbasis gaat het om zo’n 8000 ton biomassa per jaar. “Dit is uitsluitend houtafval dat vrijkomt bij bestaand landschapsbeheer in de Achterhoek”, verzekert Dick Looman van de Coöperatie Streekhout Achterhoek. Het hout komt beschikbaar bij het reguliere onderhoud van houtwallen, hagen en bospercelen.

Stoombehoefte

De houtsnippers worden verbrand. De warmte die daarbij vrij komt, wordt gebruikt om stoom te produceren. De biomassacentrale is zo ontworpen dat daarmee in de volledige stoombehoefte van de fabriek kan worden voorzien. Indien noodzakelijk kan de fabriek gebruik maken van een vangnet qua stoomvoorziening; hiervoor is nog een gasaansluiting beschikbaar. Op de momenten dat de biomassacentrale meer warmte produceert dan noodzakelijk voor de stoomproductie in de fabriek, dan wordt deze omgezet in elektriciteit. Deze elektriciteit kan worden gebruikt door de fabriek, maar de totale hoeveelheid elektriciteit die wordt opgewekt is te klein om van significante betekenis te zijn voor het reduceren van het totale elektriciteitsverbruik, aldus projectleider Stan Raben.

Uniek

Voor zover bekend is de door ForFarmers gebouwde biomassacentrale de eerste in zijn soort in de Nederlandse diervoederindustrie. Meer over de biomassacentrale leest u in een van de volgende edities van De Molenaar.

Lees ook: ForFarmers kondigt reorganisatie aan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.