Nieuws
voederwaarde gras- en maiskuil eerder bekend

In de voorjaarskuilen van 2019 varieert de hoeveelheid oplosbaar ruw eiwit (RE) sterk. Hierdoor ontstaat een grote variatie in de eiwitkwaliteit. Dit blijkt uit de eerste 1000 kuilmonsters die Eurofins Agro heeft geanalyseerd. Daarnaast heeft bijna 1 op de 5 kuilen een zwaveltekort.

Maaimomenten

Dit jaar is de eerste snede in grofweg drie etappes gemaaid. Een groot deel rond eind april (Pasen), een ander deel de eerste week van mei en de laatste etappe rond half mei. Door het verschil in maaimoment is er veel variatie in eiwitkwaliteit ontstaan.

Uit tabel 1 blijkt dat de kuilen die later zijn gemaaid een lager percentage oplosbaar ruw eiwit (RE) bevatten. Daardoor is het eiwit aanzienlijk bestendiger. Bij de kuilen van half mei is dit mede veroorzaakt doordat het gras met een hoger droge stofpercentage is ingekuild.

Bron: Eurofins Agro

Hoe hoger het percentage oplosbaar RE, hoe onbestendiger het eiwit in de pens van de koe. Dus wanneer het percentage oplosbaar RE lager is, dan is het eiwit bestendiger en heeft de graskuil een betere eiwitkwaliteit.

Zwaveltekort

Zwavel is voor planten noodzakelijk om stikstof om te zetten in eiwit en de essentiële aminozuren Methionine en Cysteïne. Deze aminozuren zijn de basis voor een goede eiwitkwaliteit. Een goede zwavelvoorziening is dus belangrijk. Toch heeft bijna 20% van de voorjaarskuilen een te lage S-index.

S-index

Bij een S-index van minder dan 85 heeft het gras een zwaveltekort. De gevolgen van zwaveltekort zijn te merken in de eiwitopbrengst en –kwaliteit in gras. Een zwaveltekort leidt gemiddeld tot wel 10% lagere eiwitopbrengst en 30 g lager RE in gras. Zoals figuur 1 laat zien.

Bron: Eurofins Agro

Oorzaken zwaveltekort

Het zwaveltekort is veroorzaakt door het koude en droge voorjaar. Door gebrek aan vocht en warmte kwam de mineralisatie slecht op gang. Hierdoor is er maar zeer beperkt zwavel vrijgekomen uit de bodem en is de gegeven bemesting slecht opgenomen.

Naast een dalende depositie van zwavel uit de lucht, daalt ook het gehalte in de bodem. Dit heeft tot gevolg dat er steeds grotere hoeveelheden zwavel nodig zijn. Met name op de zandgronden, die weinig zwavel vast kunnen houden, is een steeds hogere zwavelgift nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.